Питейната вода в Ловеч е годна за консумация

  • 08 септември 2022 15:20

  • 204
  • 0
Питейната вода в Ловеч е годна за консумация
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Във връзка с усложнената метеорологична обстановка вследствие обилните валежи в района на водохващанията в с. Черни Осъм, довели до повишена мътност на питейната вода, РЗИ - Ловеч уведомява гражданите за следното: Съгласно Наредба №9 от 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно битови цели, водоснабдителните организации са длъжни да предприемат всички необходими мерки, за да осигурят снабдяването на населението с безопасна и чиста питейна вода.

На изпълнителния директор на ВиК - Ловеч АД е издадено предписание за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки: механично измиване и дезинфекция на водоснабдителните обекти; увеличаване на подаваното количество хлор, с цел засилена дезинфекция на водата и предотвратяване на замърсяване; изследване на водата по органолептични, химични и микробиологични показатели включени в показателите от група А съгл. Наредба №9/2001 г.; отчитане и отразяване на остатъчния хлор ежедневно; уведомяване своевременно на населението при влошаване качеството на водата както и за забрани, ограничения и условия за ползването й.

РЗИ проверява годността на питейната вода в Ловеч

РЗИ - Ловеч извърши контролни изследвания по показатели от група А на вода при краен консуматор от пунктове в различни райони на гр. Ловеч, съгласно мониторингова програма с ВиК – Ловеч.

Параметрите на контрол (физико-химични показатели: активна реакция, амониев йон, нитрати, нитрити, остатъчен свободен хлор, цвят, вкус, мирис, електропроводмост и микробиологични: колиформи, ешерихия коли) на вода - питейна от централно водоснабдяване съответстват на изискванията на Наредба № 9/2001.

След ежедневно проследяване в РЗИ - Ловеч на показателя мътност с индикаторно значение, към 8-ми септември 2022 г. можем да дадем заключение, че е „приемлив за потребителите и без значими колебания спрямо обичайното за показателя“, на основание Таблица В – показатели с индикаторно значение, Приложение 1 от Наредба №9/2001 г.

Към момента не е необходимо налагане на забрани и ограничения за ползване на питейната вода. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
204 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини