Честваме паметта на светия пророк Моисей и на свещеномъченик Вавила

  • 04 септември 2022 08:14

  • 853
  • 2
Честваме паметта на светия пророк Моисей и на свещеномъченик Вавила
© Булфото (архив)

Моисей живял през XVI век преди Христос в Египет, където евреите били в многовековно робство. Бог го избрал за водач на народа и през безброй изпитания Моисей успял да изведе сънародниците си на свобода.

Многократно Бог му се откривал и разговарял с него, но пророкът никога не успял да Го види, само чувал гласа Му. Въпреки това заради общуването си с Всевишния, Моисей е наречен боговидец.

Той получил и предал на народа десетте Божии заповеди - основата на почитта към Бога и любовта към хората. Тези заповеди имали за цел да запазят народа в почит към истинския Бог, далече от езически вярвания и обичаи, и така да го приготвят да приеме идващия Спасител - Христос.

Моисей сложил и началото на религиозния живот на евреите, но не се удостоил да влезе в Обетованата земя, накъдето 40 години водел народа си. Той се смята за автор на първите пет книги на Библията. Животът му е описан във втората книга - Изход, но се споменава многократно и в други книги на Свещеното Писание. Иисус Христос често го давал за пример на евреите, а при преображението Си на планината Тавор бил видян да разговаря с двамата старозаветни пророци Моисей и Илия.

На 30 август отбелязваме Александровден

Свети Вавила живял по времето на император Нумериан и бил епископ на град Антиохия в Сирия. Ръководил църквата в трудни години. По това време Нумериан воювал на изток с персите. Разчуло се, че е убил сина на персийския цар, когото държал в плен, и епископ Вавила публично порицал това убийство.

А когато Нумериан на връщане от езическо жертвоприношение поискал да влезе в християнския храм в Антиохия, Вавила му забранил и казал, че престъпници като него нямат място в храма. Разгневен, императорът заповядал да го заловят и хвърлят в затвора. На следващия ден го обезглавили. Това се случило през 284 г.

Виолета Симеонова
853 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Сърбеца

2022.09.04 | 09:47

1
Хората честват рождествата, гявурската православна религия чества смъртта
The Prodigy - No Good

2022.09.04 | 10:47

2
В.Н.И.М.А.Н.И.Е: Тези мошеници мамят и тормозят хора ...2021/10/17 › внимание-тези-моше... 17.10.2021 г. — П.о.л.и.н.а С.т.а.н.ч.е.в.а Х.а.м.и.д и Н.а.д.е.ж.д.а Д.о.й.ч.е.в.а. 0. Споделете. - ----. За п.р.е.с.т.ъ.п.н.а г.р.у.па., която върлува в София, сигнализират читатели ... ........................................................................................................................ надежда дойчева - ВИЖ МЕ ЧЕ КОЛКО СЪМ УБАВ МАНГАЛ ЧРЕЗ БАЙ ГУГЪЛ ТЪРСАЧО МИ.

Добави коментар

Водещи новини