Повишено съдържание на нитрати откриха в шуменската вода

  • 02 юли 2012 07:29

  • 632
  • 0
Повишено съдържание на нитрати откриха в шуменската вода
©

Здравни инспектори от Шумен установиха повишено съдържание на нитрати в питейната вода в региона. При редовните тестове на водата отклонение от нормите са регистрирани в 20 населени места, съобщава БНТ.

Оказва се, че жителите на село Овчарово не знаят за откритите във водата вредни вещества и продължават да я пият. Ядосват се обаче, че никой не ги е информирал за проблемите с водата.

Замърсената с нитрати питейна вода крие сериозни опасности за здравето, особено за децата. По думите на д-р Йовка Костова, РЗИ - Шумен, може да доведе до развитие на нитратна медхемоглобиния, която е следствие от повишеното съдържание на нитратите, когато те са в питейната вода над 50 милиграма на литър.

Често подземните кладенци, от които се черпи вода за малките населени места, са близо до земи, които се третират с изкуствени торове. Въпреки че там санитарно-охранителните зони са по-големи, просмукването във водите е факт. Затова са предприети мерки. Където има алтернатива, се ползва друг водоизточник или да се комбинират двата водоизточника. Само че това не навсякъде е възможно. От 27 водоснабдителни зони в региона без алтернатива са 9.

Последвайте канала на

632 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини