Представиха надградената система за ранно предупреждение "Метеоаларм"

  • 01 септември 2022 13:30

  • 1167
  • 0
Представиха надградената система за ранно предупреждение "Метеоаларм"
© Novini.bg

Служебното правителството е отпуснало 330 000 лева за надграждането на системата за хидрометеорологична информация "Метеоаларм". Това обяви на брифинг министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова, предаде репортер на Novini.bg.

Оказва се, може би по административни причини,  че е имало недофинансиране в размер на 330 000 лева, за да осигурим участието и продължаването на активното действие на Националния институт по метеорология и хидрология, който е представител в редица международни организации и неговото членство е определено чрез междуправителствени спогодби. Неучастието е рисково не само за НИМХ, а и за държавата, заяви Карамфилова.

Тя обясни, че с надграждането на системата явленията ще се прогнозират не на ниво област, а на ниво община.

Местната власт, както и гражданите ще бъдат навременно информирани за предстоящите явления, посочи зам.-министърът на околната среда и водите.

Новото в тази система е много по-високата пространствено-разделителна способност. Това е изключително важно, защото държавата няма огромен ресурси за превенции и трябва да ги съсредоточи в конкретни области, където е най-опасно, заяви генералният директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

"Метеоаларм" е унифицирана европейска система за ранно предупреждение за опасни явления от хидрометеорологичен характер. Услугата е насочена към институциите, хората и бизнесите. Покрива набор от метеорологични елементи, като силен вятър, екстремно високи и ниски температури, бури, обилни валежи, сняг и поледици, мъгла, както и условия, които биха могли да доведат до повишен риск, като високи вълни, горски пожари и лавини. Поддържа се от 31 национални метеорологични служби в Европа, които ежедневно подготвят и изпращат информация към сървърите на системата.

Системата се поддържа от организацията EUMETNET (Network of European Meteorological Services), основана през 1999 г., със седалище в Брюксел, Белгия. Осигурява рамка за организиране на програми за сътрудничество между членовете в областта на метеорологията, обработката на данни и прогнозата на времето. България, чрез НИМХ, е член от 2010 г.

Идва страшна буря в четвъртък: Жълт код за валежи и гръмотевици в 15 области

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1167 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини