ТЕЦ-Сливен ще обезпечава поносима цена и предвидим отоплителен сезон

  • 30 август 2022 10:56

  • 292
  • 0
ТЕЦ-Сливен ще обезпечава поносима цена и предвидим отоплителен сезон
© Областна администрация Сливен
Слушай новината Слушай новината

Областният управител на Сливен Минчо Афузов проведе среща с Павлин Костов, директор на „Топлофикация Сливен - инж. Ангел Ангелов“, във връзка с предстоящия отоплителен сезон, информират от Областната управа в града.

На срещата бяха коментирани проблемите на сливенското топлофикационно дружество, както и възможностите то да осигури парно отопление и топла вода за населението през зимния период.

“Наша обща цел е да положим максимални усилия за постигане на социално приемлива цена и да обезпечим парното отопление за гражданите за целия отоплителен сезон. Затова Областната администрация ще направи всичко възможно, в рамките на правомощията си, да съдейства за разрешаването на различни оперативни и административни проблеми на сливенската топлоцентрала. Трябва да се действа бързо и отговорно“, подчерта Минчо Афузов.

Инж. Павлин Костов изтъкна, че сливенската топлофикация продължава да изпълнява своите социални ангажименти към потребителите за поносима цена на парното, но не се ангажира с конкретна цена за новия отоплителен сезон. Причина за това са динамично променящите се и трудно предвидими фактори на икономическата среда. „Топлофикация Сливен“ работи с въглища от два основни източника: фабриката „Брикел“ в Гълъбово и внос от Узбекистан и Казахстан.

И по двете линии съществуват обстоятелства, които възпрепятстват предвидимостта на доставките за топлоенергийното дружество.

Топлофикациите в Русе и Сливен: Ако "Брикел" затвори, оставаме на студено

Директорът на „Топлофикация Сливен“ обясни, че докато цената за потребителите се определя от КЕВР, цените на производствените суровини за ТЕЦ Сливен са пазарни, а в момента непрекъснато растат.

Съществуват и проблеми с транспортирането и доставките на въглища от Казахстан и Узбекистан. Павлин Костов информира, че към момента са осигурени достатъчно въглища за началото на отоплителния сезон, но те няма да стигнат до края на месец април, когато той приключва.

В хода на разговора стана ясно, че, за разлика от останалите фирми, получаващи държавни субсидии като компенсация за високите цени на ел. енергията и горивата, до момента „Топлофикация Сливен“ не е получила никаква помощ от страна на държавата.

В края на срещата инж. Костов потвърди ангажимента на ТЕЦ Сливен да обезпечи поносима цена и предвидим отоплителен сезон за сливенските потребители, въпреки сложността на ситуацията и рисковете.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
292 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини