Дървата за огрев продължават да поскъпват

  • 28 август 2022 19:55

  • 8255
  • 7
Дървата за огрев продължават да поскъпват
© Pixabay (архив)
Слушай новината Слушай новината

Продължава поскъпването на дървата за огрев в цялата страна. В големите населени места търсенето им е скочило 3 пъти спрямо миналата година, отчитат от земеделското министерство. А хора от селата сигнализират за спекула и измами при доставките на дърва. 

По списък Любомир от Вакарел има право да получи дърва за огрев по 54 лв. за кубик. Когато поръчва от горското стопанство, материалът е докаран от частна фирма. „Вечерта ми се обадиха и ми казаха, че са 90 лв. на кубик. На следващия ден, като дойдоха от камиона, който ми докара, ми каза - тази сутрин е вече 100 лв. За мен това е измама. Не ми беше даден никакъв документ. Фирмата е само една. Ние нямаме друга алтернатива“, разказа Любомир Любенов.

Две министерства и АСП ще работят съвместно за осигуряване на дърва за огрев на населението

Други от Вакарел също се оплакаха, че не получават касови бонове за доставка на дървата им. Само превозни билети, но от други курсове. „Виж какво пише - 05.08.22, а те ми ги докараха на 20-и. Няма цена, ето, а на мен имената ми са Борислав Стоянов, а тук пише Иван Атанасов. Сега не мога да докажа, че имам дърва“, каза Борислав.

„На тази кубатура от 3000 кубика за местно население се явява разлика от 150 000 лв., които ги няма никъде, в смисъл няма документ, няма нищо“, заяви Симеон Николов.

По телефона шефът на дърводобивната фирма-доставчик във Вакарел отрече да спекулира в цените и ги с обясни с поскъпването на горивата. Емил Караджов отбеляза, че при поискване всеки може да отиде в офиса им и да му издадат фактура. Наред с господстващото положение на пазара от някои фирми по селата, цените скачат заради голямото търсене на дърва за отопление по места, които обичайно се отопляват по друг начин, каза за БТВ заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов.

Ще има ли екстремно високи сметки за отопление тази зима?

„Ние не можем да спрем търговците, на които ние продаваме дървесина, да спекулират с тази цена. Към средата на годината сме извадили над 370 000 куб. метра повече дървесина от предходната, но това се оказа недостатъчно и на пазара има известен дефицит“, коментира Валентин Чамбов.

Търсенето пък е провокирано от страх за скок в цените на газа и електричеството през зимата. На този фон дървопреработвателните фирми масово купуват от дървата за населението и вдигат цените заради високото търсене на целулозни продукти, казват от министерството. Преди дни държавата е сключила устни споразумения с бизнеса да намали покупките на дърва, предназначени за огрев, каза още зам.-министърът.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
8255 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Оцо

2022.08.29 | 13:50

7
Ибахани майката тези политици ама ние сме си виновни един невкарахме във затвора нагли долни паразити
Ху кеърс

2022.08.28 | 23:57

6
Майната ви и на вас, и на чез, и тец и на вец аз съм автономен ха ха ха лузърс.Не ме вълнувате и нап също да го пооближете ддс-то и там могат да го подържът да усетят топлина в ръцете им.Независим от държавните рекети алелуя хванете ме за 95% чисти пари влизат в джопчето знам, че ви е гадно ако някой го чете от помията , но е факт.

2022.08.28 | 23:16

5
РЕЖЕТЕ , РЕЖЕТЕ ГОРИТЕ БЪЛГАРСКИ ТЪПАНАРИ , А ПОСЛЕ СЕ ЧУДЕТЕ ЩО ВОДАТА ИЗЧЕЗНАЛА , ЩО НА МЕСТА 6 МЕСЕЦА НЕ Е КАПНАЛО ДЪЖД , А НА ДРУГИ ЗА 2 ЧАСА ПАДА ГОДИШНАТА НОРМА ОТ ВАЛЕЖИ , БОЖЕ НЯМАТ ЛИ КРАЙ МАЛОУМНИЦИТЕ В ТАЯ СТРАНА.
Емил Рангелов

2022.08.28 | 22:03

3
Корнела и пе..сите от промяната са виновни !А те са проект главнокомандващ зелен чорап,под егида путину!Да ви е честита промяната на всички гласували за чалгаджии и другата пасмина бореща некво статукво!Радвайте се на цените и сметките си иии няя да ривети!Да геа!

2022.08.28 | 23:14

4
И у еврогейщината ги търсят да ги бият, че и там много им скочили цените.
Хах

2022.08.28 | 21:07

2
Е как така нали Корнелчето и фатмака обещаха държавни цени или пак ще кажат че е световни борсови цени
Бачо Кольо

2022.08.28 | 20:16

1
Веднага ще сезирам Нинова.Тя е човека.

Добави коментар

Водещи новини