Явор Куюмджиев пред novini.bg: Диверсификацията у нас криво се разбира и прилага

  • 24 август 2022 15:27

  • 833
  • 0
Явор Куюмджиев пред novini.bg: Диверсификацията у нас криво се разбира и прилага
© булфото/архив/, pixabay

За диверсификацията по отношение на природния газ, за вероятността през зимата да не можем да си плащаме сметките за светлото и топлото, разговарям с енергийния експерт Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката и народен представител. В момента той се занимава с енергийни проекти в своята частна компания.

Замислям се, че напоследък у нас криво се разбира значението и смъсъла на термина „диверсификация”. Тук се налага тезата, че диверсификация е 100-процентов отказ от доставките от „Газпром”. Но терминът означава получаване на газ от много източници по повече трасета, за да се получи истинска конкуренция и същински пазар. Априори изкючването на единия от потенциалните източници и на две от съществуващите трасета, не е добре нито за конкуренцията, нито за пазара, а най-вече е много зле по отношение на цените за тази суровина.

Аз одобрявам решението на служебното правителство да поднови разговорите с „Газпром”, защото точно това е диверсификация, а другото е рязко изхвърляне. Геополитическото решение за изключването на доставките на руски газ в цяла Европа, води до скок на цените навсякъде. А за мен най-важното е не от къде е източникът, а цената на газа.

Газът няма цвят, мирис, окраска, но има цена.

Много е важно да има практическа възможност за докарването на газа в страната ни. Иначе и в Туркменистан има газ, който е много евтин – по 5 евро за 1000 кубически метра. Има го и в Мозамбик на цени от 8 евро за 1000 кубика. Ама няма как да стигне до тук.

Не съм съгласен категорично с онези, които сега казват, че цената нямала значение и било важно само да има газ. Хората, бизнесите не могат да си позволяват да плащат по цени, несъответни на възможностите им. В моите твърдения няма политика, има икономическа логика.

Теоретично е възможно доставките от Русия да бъдат изцяло заменени, но не сега е моментът за това. Дори след 5 години не е. В света има достатъчно газ. Само че няма достатъчно построени логистични съоръжения за преработката и доставките му – кораби, терминали и др..Освен това цялата газова инфраструктура на Европа е направена по съвсем друга логика – за получаване на доставки от Русия, Африка и частично от Средния Изток.

Например Пиринейския полуостров почти не потребява руски газ и за тях няма никакво значение дали ще спрат доставките. Ако не се лъжа там има 9 терминала, системата им е построена, ама нямат връзка с Франция, което затруднява използването на тези съоръжения от други европейски държави. Не става сега. След най-малко 5 години и колосални инвестиции в нова инфраструктура, може и да стане. Но никога повече на старите цени от преди две години.

Не съм оптимист за това, че леко ще изкараме зимата, че ще ни е уютно топло и светло и ще можем да си плащаме без затруднения месечните сметки. Но не съм и краен песимист. За мен единственото решение е, при тези раздути цени, обусловени от геополитически решения, да се вземе заем.

Защото цените няма да паднат нито сега, нито в следващите няколко години и те са непосилни за повечето граждани и бизнеси у нас.

Само единици ще могат да си ги плащат безпроблемно. Държавата трябва да подпомогне както гражданите, така и бизнеса и затова е необходим заем.

Няма яснота дали ще получим доставките от Русия по съществуващите договори. Дали можем да намерим по-евтин газ в близост до нас? Категорично не. Не можем да намерим и втечнен газ, който да разтоварим някъде наблизо в региона.

Газовите слотове се търгуват веднъж годишно през октомври. За 2022 над 30 фирми са закупили слотове на Ревитуса. Скоро ще са търговете за 2023 г. и дано новото ръководство на „Булгаргаз” успее в тази своя основна задача. Друг е въпросът на каква цена ще е, но със сигурност ще е много висока.

Разширяването на Ревитуса се прави през един плаващ терминал. Собственикът плаща колосални суми за това. Към момента капацитета на Ревитуса се вдига с 12 процента. Но те за кого да стигнат по-напред в региона!

Според мен в предсоящата зима най-евтино е българите да се отопляват с ток. Но и това не важи за всички, защото например в София, ако всички се откажат от топлофикацията, то елмрежите ще се претоварят. Те не са пригодени да издържат толкова голямо натоварване. С две думи, чака ни тежка зима. Но ние сме издръжлив народ, преживели сме какво ли не, и това ще преживеем.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
833 0

Свързани новини

Водещи новини