Предстои подписване на договорите за основния ремонт на 15,7 км от пътя между Мъдрец и Обручище в община Гълъбово

  • 21 август 2022 21:38

  • 680
  • 0
Предстои подписване на договорите за основния ремонт на 15,7 км от пътя между Мъдрец и Обручище в община Гълъбово
© Булфото (архив)

Предстои подписването на договорите с избраните изпълнители в обществените поръчки за проектиране и строителство и за надзор при основния ремонт на 15,7 км от третокласния път III-5504 Мъдрец - Искрица - Медникарово – Обручище, съобщават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Процедурата за избор на изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи на обекта беше обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията, което възпрепятстваше подписването на договора, се казва в съобщението. Комисията отказа да образува производства по постъпилите жалби и това позволява на АПИ да пристъпи към сключвате на  договора с избрания изпълнител Обединение „Раднево Ленд“ ДЗЗД, в което участват: „БГ Ленд Ко" АД, „Виа Про Инженеринг" ЕООД и „Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс" ЕООД. Предложената обща цена за изпълнение на поръчката за проектиране и строителство е 19 776 000 лв. с ДДС. Средствата са предвидени в бюджета на АПИ.

Строителният надзор ще бъде възложен на Обединение „Инфраконтрол 2022”, с участници: „Пътконсулт 2000“ ЕООД и „Ен Ар Консулт“ ЕООД - 497 520 лв. с ДДС.

Проведената обществена поръчка за проектиране и строителство е по ускорена процедура по реда на чл. 74, ал. 4 от Закона за обществените поръчки, поради спешната необходимост от ремонтни дейности на трасето и аварийното състояние на ж.п. надлеза в с. Обручище. В съобщението се уточнява, че от началото на т.г. са извършвани периодични проверки на ж.п. надлеза в с. Обручище, като се наблюдава пропадане и в двете ленти на платното за движение и пукнатини. Настилката на третокласния път е силно износена, конструкцията му е с нарушена носимоспособност, тъй като в почти цялата отсечка има обособени участъци с видими повреди по пътното платно. По повърхността й се наблюдават множество мрежовидни пукнатини, дупки, кръпки, коловози, локални слягания и пропадания, добавят от АПИ.

Трасето е основна пътна артерия за община Гълъбово и осигурява връзка с минно-енергийния комплекс топлоелектрическа централа (ТЕЦ) „Марица изток 3“, рудник „Трояново-3“, завода за гипсокартон и населените места Обручище, Медникарово, Искрица и Мъдрец с общинския център Гълъбово. Пътят е построен преди 45 години - през 1976 г., и оттогава не е основно ремонтиран.   

Началото на участъка, който основно ще се ремонтира, започва от кръстовището с път II-55 Велико Търново - Нова Загора - ТЕЦ - 2 - Свиленград, в района на с. Мъдрец. Участъкът завършва при пресичането с път III-554 Нoва Загора - Раднево - Харманли, в района на с. Обручище. Очакванията са да бъдат ремонтирани и трите големи съоръжения в отсечката – мост над дере, мост над р. Соколница и ж.п. надлез в с. Обручище, както и 32 броя водостоци.

Срокът за изпълнение на проектантските работи е 60 календарни дни, разделен на три междинни етапа. Предвиденият срок за строително-монтажните работи е 540 календарни дни - 18 месеца.

За да се осигури възможно най-бързо започване на ремонта и съответно по-бързото му изпълнение, в проекта на договора е предвидена възможност по чл. 148, ал. 6 от Закона за устройство на територията. Според нея при бедствени и аварийни ситуации разрешения за строеж по изключение могат да се издават по частични работни проекти. Строителните книжа могат да се комплектоват и по време на изпълнението на неотложните възстановителни работи или след изпълнението им, се казва в съобщението.

Недоволство в Златолист и Катунци заради недовършен път

Последвайте канала на

680 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини