Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Илинденско-Преображенското въстание показва, че националната кауза си струва, когато сме заедно и обединени

  • 21 август 2022 14:15

  • 505
  • 5
Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Илинденско-Преображенското въстание показва, че националната кауза си струва, когато сме заедно и обединени
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

„Дълг на всеки българин е да пази спомена за саможертвата на своите предци“. Това каза министърът на отбраната Димитър СтояновДимитър СтояновДимитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.   През 1986 г. завършва в словото си на тържествената проверка (заря) за 119 години от Илинденско-Преображенското въстание в историческата местност „Петрова нива“ на 20 август, съобщиха от министерството.

По думите му въстанието от 1903 г. е най-масовата проява на организираното национално-освободително движение след Априлското въстание. 119 години по-късно грижливо пазим паметта на своите предци, които са ни оставили светли примери за саможертва, посочи министърът.

Той припомни и ролята на българската войска в Илинденско-Преображенското въстание и отбеляза, че значителна част от офицерския, подофицерския и войнишкия състав от тогавашното Княжество България напускат военната кариера, за да участват в четите за освобождаването на Македония и Тракия.

„Саможертвата в името на Родината не е само историческо понятие, което трябва да споменаваме на годишнини. Саможертвата в името на нацията е достойнство, присъщо за хората, които обичат България. Илинденско-Преображенското въстание показва, че националната кауза си струва, само когато сме заедно и обединени“, подчерта министър Стоянов.

„Оставам с надежда, че отново ще бъдем силни заедно, че и занапред ще има светли примери за воля и сила на духа, чест и достойнство, които поколенията да помнят и следват“, подчерта още той.

На тържествената проверка (заря) министърът на отбраната прие почетния строй от представителни военни подразделения от Националната гвардейска част и Ученическия гвардейски отряд от град Айтос.

Заупокойна молитва за загиналите за освобождението и обединението на българския народ беше отслужена в храм „Света Петка“ в историческата местност.

Хиляди българи от всички краища на Родината присъстваха в съботния ден на Националния възпоменателен събор в местността „Петрова нива“. Събитията са под патронажа на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили. В официалната церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на преображенци участваха още и вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, областният управител на Бургас Мария Нейкова, представители на Съюза на тракийските дружества в България, потомци на тракийските и македонските българи от всички краища на страната.

Илияна Йотова: България не заслужава политици, които не знаят историята ни

Последвайте канала на

Валери Зайцев
505 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ИЗСРАНИТЕ РОСИ

2023.08.02 | 13:43

5
НЕНАДМИНАТО БЕЗОЧИЕ НА ИЗСРАНИТЕ РОСИ!!!...РОДИНАТА МИ Е ТОТАЛНО ОСРАНА С ГНУСНИТЕ ИМЕНА НА РОСИТЕ И С ТЕХНИТЕ ЧУЧЕЛА. 13 ВЕКОВНА БЪЛГАРИЯ Е С ЧУЧЕЛОТО НА САШО ТАРАШО НА КОН И БЕЗ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛ В АДМИНИСТРАТИВНИЯ СИ ЦЕНТЪР.ВСИЧКИ,ВСИЧКИ,КОИТО РОСИТЕ СА ОСВОБОЖДАВАЛИ МРАЗЯТ РОСИТЕ. ЕДИНСТВЕНИТЕ,КОИТО ОБИЧАТ ОНОДИТЕЛИТЕ РОСИ СА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ БЪЛГАРИ. РОСИТЕ ПРЕЗИРАР ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ БЪЛГАРИ И КАЗВАТ,ЧЕ ЛЮБОВТА И СЕ ДЪЛЖИ НА ФАКТА,ЧЕ СА ОСВОБОДЕНИ ОТ ВСИЧКО ЧОВЕШКО,ЗА ТОВА Ѝ ТЕРИТОРИЯТА НА РОСИТЕ ОКОЛО БАЛКАНА-ТАКА НАРЕЧЕНАТА БЪЛГАРИЯ Е КЕНЕФ НА РОСИТЕ...ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА...В КЕНЕФА НА РОСИТЕ ОКОЛО БАЛКАНА ВСЕКИ ДЕН Е ПРАЗНИК НА ПАРТИЙНОСЛАВНАТА ПЕЩЕРНОКОМУНИСТИЧЕСКА БАНДИТОПАРТИЗАНСКА КРЕМЪЛСКОИДИОТСКА ПУТЬОВА ЦЪРКВА... ВСЕ ТАКААААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА...
ПУТИ К РАДЕВ

2023.08.02 | 02:08

4
РОДИНАТА МИ Е ТОТАЛНО ОСРАНА С ГНУСНИТЕ ИМЕНА НА РОСИТЕ И С ТЕХНИТЕ ЧУЧЕЛА. 13 ВЕКОВНА БЪЛГАРИЯ Е С ЧУЧЕЛОТО НА САШО ТАРАШО НА КОН И БЕЗ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛ В АДМИНИСТРАТИВНИЯ СИ ЦЕНТЪР.ВСИЧКИ,ВСИЧКИ,КОИТО РОСИТЕ СА ОСВОБОЖДАВАЛИ МРАЗЯТ РОСИТЕ. ЕДИНСТВЕНИТЕ,КОИТО ОБИЧАТ ОНОДИТЕЛИТЕ РОСИ СА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ БЪЛГАРИ. РОСИТЕ ПРЕЗИРАТ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ БЪЛГАРИ И КАЗВАТ,ЧЕ ЛЮБОВТА И СЕ ДЪЛЖИ НА ФАКТА,ЧЕ СА ОСВОБОДЕНИ ОТ ВСИЧКО ЧОВЕШКО,ЗА ТОВА Ѝ ТЕРИТОРИЯТА НА РОСИТЕ ОКОЛО БАЛКАНА-ТАКА НАРЕЧЕНАТА БЪЛГАРИЯ Е КЕНЕФ НА РОСИТЕ...ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА...
Махай се бе,

2022.08.22 | 04:53

3
селяндур крадлив
Рени

2022.08.21 | 18:10

2
Не искам да съм с никакви българи камо ли заедно
Радев

2022.08.21 | 18:08

1
Турете си го анално

Добави коментар

Водещи новини