НОИ изплаща и през целия август пенсиите на хора с изтекъл срок на инвалидността до 30 юни 2022 г.

  • 18 август 2022 11:32

  • 1428
  • 0
НОИ изплаща и през целия август пенсиите на хора с изтекъл срок на инвалидността до 30 юни 2022 г.
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Инвалидните пенсии, за които срокът на инвалидност е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 30 юни 2022 г., ще продължават да се изплащат от Националния осигурителен институт (НОИ) до края на декември т. г., както предвижда нормативната разпоредба, съобщи пресцентърът на НОИ, цитиран от БТА.

Условието за това е лицата да са подали заявление-декларация за преосвидетелстване от ТЕЛК от 13 март 2020 г.  до 15 юли 2022 г. и в НОИ да не са постъпили други експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК с нови обстоятелства след преосвидетелстване на лицата, получаващи тези пенсии, се посочва в съобщението.

Десетки измами с фалшиви карти за инвалиди за паркиране разкриват във Варна

НОИ приоритетно обработва получените данни от РЗИ и ще продължи срока на изплащане на пенсиите и добавките за чужда помощ на всички пенсионери, които попадат в обхвата на действащата разпоредба. Дължимите суми на лицата, които получават пенсиите си чрез пощенските станции в страната, ще бъдат изплатени с отделен пенсионен запис, а на тези, получаващи пенсиите си по платежна сметка – с допълнителен превод в рамките на настоящия месец, информират от института.

За лицата, за които в НОИ има постъпило ново експертно решение на органите на медицинската експертиза, с което е определен нов срок на инвалидността и процент трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, който дава право на пенсия за инвалидност, е регламентиран 4-месечен срок, в който НОИ следва да се произнесе с разпореждане и съответно да бъде продължено изплащането на инвалидните им пенсии. Независимо от цитирания срок, при постъпване на експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК в ТП на НОИ е създадена организация за незабавното и автоматизираното им обработване с цел  изплащане на дължимите суми на лицата в най-кратки срокове, се посочва в съобщението.

Росица Валентинова
1428 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини