Освободиха първите излюпени вечерни ветрушки в Спасителния център за диви животни

  • 17 август 2022 16:57

  • 303
  • 1
Освободиха първите излюпени вечерни ветрушки в Спасителния център за диви животни
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Освободиха първите излюпени в Спасителния център за диви животни вечерни ветрушки, съобщават от сдружение “Зелени Балкани” на своята интернет страница.

Двете вечерни ветрушки са първото поколение на двойката, отглеждана в Центъра и въобще, първите малки от този вид, които природозащитниците успяват да отгледат при тях.

За освобождаването им в природата, екипът е използвал адаптационната волиера на проекта "Живот за белошипата ветрушка" в Центъра. След прегледа на ветеринарните лекари, обезпаразитяването и маркирането им, двете малки са настанени там. Първоначално тя е била затворена, така че птиците да могат да виждат навън, но не и да отлетят. А екипът на Центъра се е погрижил те да имат винаги прясна храна. След близо седмица престой, входът на волиерата е бил отворен.

Черният лешояд отново успешно гнезди в България

Вечерните ветрушки наблюдавали как бившите обитатели на мястото, младите белошипки, освободени преди това оттам, си спомняли за храната, която ги очаква вътре, и не пропускали възможността да се вмъкнат, за да се нахранят. Според специалистите това “гостуване”, всъщност, е много полезно за неопитните вечерни ветрушки, тъй като вече летящите на воля белошипи ще ги научат да са диви и независими птици.

От “Зелени Балкани” обявиха, че са наблюдавали ловен сокол в природата. Наблюдението е извършено през изминалата седмица при теренния мониторинг на екипа на проект „Живот за сокола“.

Природозащитниците се натъкнали на двугодишна женска, хранеща се активно в една от добре познатите им лалугерови колонии. При по-внимателен оглед на птицата, установихме, че тя не е маркирана с пръстен. Като се има предвид поведението на птицата и времето през годината, в което е направено наблюдението, не е изключено това да е сокол, излюпен миналата година в района и останал да живее и да се храни там, отбелязват специалистите. 

Според тях това е косвено доказателство за съществуването на трета гнездова територия на вида у нас. Те допълват, че им предстои доста работа на терен, за да докажат или опровергаят това твърдение.

Ловните соколи са много трудни птици за наблюдение. Бързи и доста потайни, те изчезват от погледа за секунди. Ето защо са нужни търпение и постоянство, за да намериш двойка от този вид, отбелязват природозащитниците.

Двойките и в двете известни на екипа гнездови територии на ловен сокол в България са сформирани от птици, излюпени и освободени от Зелени Балкани в рамките на дейностите ни по проект “Завръщане на ловния сокол в България”, който е финансово подкрепян от Mohamed Bin Zayed Raptor Conservation Fund. Ето защо, не изключваме вероятността и родителите на младата птица също да са с произход от Спасителния център, допълват от “Зелени Балкани”. 

Мая Йорданова
303 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.08.17 | 18:31

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини