Бедствено положение в осем села в Свищовско заради проблеми с водата

  • 16 август 2022 19:57

  • 1291
  • 0
Бедствено положение в осем села в Свищовско заради проблеми с водата
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Кметът на община Свищов Генчо Генчев обяви бедствено положение за осем села заради проблемите с водоснабдяването. Утре ще се уточнява по какъв начин засегнатото население от 8500 жители ще бъде обезпечавано с вода за пиене и за санитарно-битови нужди.

Заради безводието, бедственото положение е пълно и безсрочно за 2500 жители на свищовските села Българско сливово, Горна Студена и Совата, заяви за БНР кметът на Свищов Генчо Генчев: "Те са вече там на минимума  - 140-150 грама в секунда вода, което не е достатъчно да захраним населените места".

Заради критичното състояние на водоизточниците за Александрово, Червена, Овча могила, Драгомирово и Морава бедственото положение е частично.

"6000 души са на режим, но вече не можем да обезпечим и режима. Водата не стига до населените места", посочи Генчев.

Решават проблема с безводието в свищовски села до края на август

"Утре са срещите в населените места между кризисния щаб и кметовете, за да набележат мерки за доставката на вода – цистерни, минерални води, каквото е необходимо за обезпечаване на населението“, допълни кметът на Свищов Генчо Генчев.  

Започва авариен ремонт в Българско сливово за подмяната на хранителния водопровод, където 80 % от водата се губи, посочи Генчев и увери, че се търсят възможности за анализиране на ситуацията и в другите населени места. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1291 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини