Недостиг на дърва за огрев в Монтанско

  • 14 август 2022 09:44

  • 928
  • 3
Недостиг на дърва за огрев в Монтанско
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Недостиг на дърва за огрев в Монтанско. Хората вече чакат с месеци, за да се снабдят. Към момента дървата са и най-евтиният вариант за отопление, макар че цената им върви нагоре.

След месеци чаканe, на Петър Ангелов от Монтана най-накрая са му докарали дърва. Общо 6 кубика. „Още от май месец ги поръчах на един човек и сега ми ги докара. Казва ми другата седмица, другата седмица и така четири месеца до този момент. Каква е причината? Не знам“, споделя мъжът. През това време цената им също вървяла нагоре. „През май месец цената им беше 100 лева, а сега е 120. Преди три години бяха 75, така че е скъпо и като сложиш и разходите да и нарежеш и обработиш…“, споделя Петър.

Дървата за отопление, но само за половината зима, вече са докарани на Димитринка Димитрова и Марийка Николова. Общо пет кубика. Чакали два месеца, а цената с нарязването излязла 150 лв. Жените искат да поръчат още пет кубика, но за тяхната доставка срок няма.

Независимо дали зимата ще бъде люта или не, хората бързат да се снабдят с дърва. Търговците обаче се оплакват, че дърва няма. Складът на Пламен Владиславов вече няколко седмици е празен, а чакащите са близо 200.

Дървата за огрев с по-високи цени от новия отоплителен сезон

„Основните причини са няколко, една от които е недостигът на работна ръка, а другата и по-главна причина е недостигът на самите дърва. Недостигът на дървата идва от това, че те се разпределят за по-големите заводопроизводители и износа. За населението остават все по-малко дърва и все по-трудно става снабдяването“, разказва още управителят на фирма за суровината. Търсенето спрямо миналата година е три пъти повече, разказва още Пламен.

Въглища също няма, а цената им е скочила двойно – около 1000 лева за тон.

Последвайте канала на

Калина Христова
928 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Еми...

2022.08.14 | 09:52

1
Причината е ясна - незаконната сеч леко понамаля.
ЖИВОТ НИ

2022.08.14 | 11:53

2
КАЗАХ ЗАПАДНИЯ ПАРК ДА СЕ ПРОРЕДИ
ЖИВОТ НИ

2022.08.14 | 12:01

3
НА ВСЕКО! ДЪРВО, КОЕТО НЕ Е ПРОРЕДЕНО В ПАРКА, ЩЕ НАБИЯ ПО 1 БЪЛГАРСКА ГЛАВА!

Добави коментар

Водещи новини