Ето кои имена да почерпят днес

  • 24 юли 2022 09:37

  • 4766
  • 2
Ето кои имена да почерпят днес
© Булфото (архив)

На 24 юли почитаме света великомъченица Христина. Тя била родом от град Тир.

Нейният баща, като управител на този град, бил известен жесток езичник. Родителите ѝ и дали името Христина, което било не според тяхното езическо мъдруване, но по Божий промисъл: самото име, като някое пророчество, предсказвало, че девицата, когато порасне, ще стане християнка, Христова рабиня и невеста.

Когато Христина пораснала, тя със собствения си разум и сърце стигнала до познанието на истинския Бог, а по - късно познала и Богочовека Христа.

Погнусена от езическите вярвания в несъществуващите богове, в порив на ревност към истината, тя счупила домашните сребърни и златни идоли и ги изхвърлила. От тази нейна постъпка баща ѝ люто се разгневил. Христина смело му изповядала своята вяра в Христа.

Баща ѝ я подложил на страшни изтезания. Младата мъченица с непоколебима твърдост изтърпяла всичко. Баща ѝ разпоредил да хвърлят в тъмница измъчената Христина, но починал внезапно.

Следващите управители Дион и Юлиан продължавали да мъчат изповедницата. Най-накрая Юлиян заповядал смъртно да накажат Христина. Тогава светицата била прободена с железни копия от войниците и предала своята честна и свята душа в ръцете на своя Господ. Такава велика сила показал Господ в нейно лице, че трима жестоки мъчители не могли да победят една девица.

На 24 юли имен ден празнуват Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян.

Последвайте канала на

Novini.bg
4766 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.07.24 | 12:28

2
Хората нямат пари за хляб, какво да черпят?!
Почерпник

2022.07.24 | 09:45

1
Ми черпете се, кой ви спира... Само че не ни занимавайте всеки ден кой какво празнува. Стана банално вече. А и в тези времена да занимавате хората с празници и почерпки нон стоп, не ни е до това.

Добави коментар

Водещи новини