Как да се предпазим от опасните горещини?

  • 22 юли 2022 08:15

  • 867
  • 0
Как да се предпазим от опасните горещини?
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

За високи температури между 34 и 40 градуса в цялата страна предупреждават синоптиците.

В Русе всяка година по това време се отчитат температурни рекорди. Вчера температурата достигна малко над 35 градуса. Медиците предупреждават, че жегата е опасна както за децата, така и за възрастните. Как можем да се предпазим, за какво да внимаваме и по кое време е безопасно да се излиза навън - съветва кардиологът д-р Мерал Расим, предава БНТ.

Най-чувствителни на топлина са възрастните над 60-годишна възраст и децата под 4-годишна възраст. Спортисти и хора със сърдечни заболявания и затлъстяване също са изложени на риск.

"Не трябва да се подлагаме много на светлина в най-горещите часове на деня - от 11 до около 16 ч. Трябва да се носят леки, цветни дрехи, за предпочитане - от памучна материя. Да се приема повече вода и да се внимава с приема на храни и алкохол", препоръчва д-р Расим.

Проф. Рачев: Слагайте шапката, очилата и под чадъра. Морето ни чака!

Първите симптоми на топлинен удар са отпадналост, раздразнителност, учестяване на пулса, възможно е и повръщане. Когато се почувства зле, човек трябва да отиде в най-близкото прохладно място и да потърси помощ. Разликата в температурите също е опасна - трябва да се избягва директното излизане от климатизирана стая в горещините, преупреждава лекарката.

От два дни служители на Община Русе са разпънали палатка в централната част на града и от 11 до 15 часа ще раздават, при необходимост, вода на гражданите в жегите.

Росица Валентинова
867 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини