Патриарх Неофит благослови празничните богослужения в чест на Св. Марина

  • 17 юли 2022 15:09

  • 629
  • 0
Патриарх Неофит благослови празничните богослужения в чест на Св. Марина
© Булфото (архив)

Православната църква чества днес паметта на Св. великомъченица Марина Антиохийска, която пострадала за Христа през четвърти век. Храмов празник отбелязва параклисът в двора на Софийската света митрополия, който е построен на мястото на старинен храм, посветен на светицата.

Празничните богослужения започнаха вечерта на 16 юли от патриаршеския дом, където Негово Светейшество Софийският митрополит и български Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на се поклони на частица от мощите на Св. Марина и даде благословение за началото на тържествените богослужби, съобщиха от Софийската митрополия.

В митрополитския храм "Св. великомъченица Марина" бе отслужена архиерейска вечерня, предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на патриарха. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий - протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия, и йеродякон Вартоломей.

Кой черпи за имен ден днес?

Църковните песнопения бяха изпълнени от духовници и софийски псалти, ръководени от доц. д-р Любомир Игнатов. Благоукрасеният със стенописи храм и украсен със свежи цветя бе изпълнен с богомолен народ, който след като се покланяше на мощите на Св. великомъченица Марина, влизаше в радостта на празничната молитва. В чест на празника за здраве и благословение на вярващите бе отслужен чинът на петохлебието.

В края на богослужението епископ Поликарп отправи благослов и поздрави духовенството и певците от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и български Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
629 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини