Край със зелените вълни за коли на НСО

  • 27 юни 2012 07:33

  • 898
  • 1
Край със зелените вълни за коли на НСО
©

За разлика от политиците на новия началник на държавните гардове ген. Тодор Коджейков не му трябват 100 дни, за да покаже, че ще оправдае очакванията, съобщава "Стандарт".

Месец след встъпването му в длъжност, новият шеф на Национална служба охрана прави и първата промяна (за радост на шофьорите в столицата) - спира соцпрактиката служителите на КАТ да отцепват кръстовища, за да минат кортежите на властта. Лимузините на държавниците вече ще се съпровождат с мотористи, които ще спират за секунди движението, за да мине кортежът. Така ще се избегне образуването на огромните задръствания, които от години дразнят столичани.

"Идеята е заимствана от западните държави. Така е в Брюксел и Страсбург", разказва шефът на НСО. Новият модел на придвижване се прилага от 1 месец. Коджейков не крие обаче, че се надява в бъдеще колите на службата да са по-внимателни, когато се движат по улиците. Поводът за това е съвсем пресен. Само преди броени дни кола с гард удари и обърна линейка в центъра на столицата. Това е поредният инцидент с кола на службата през последните години. За никой обаче не е изненада, че в близо 95% от случаите "виновни" за катастрофите се оказват другите шофьори, а не гардовете. Причината е, че Законът за движение по пътищата пази шофьорите на НСО и вменява вина на останалите при инциденти. Засега все още не е ясно кой е причинил и последната катастрофа

"Всяка сутрин се прави инструктаж. Колегите са професионалисти и във всеки един момент много добре осъзнават какво работят и каква отговорност носят. Така че се надявам да не се случват повече такива произшествия", обяснява генерал Коджейков и допълва, че всеки, който кара кола, може да попадне в такава ситуация.

Освен движението на кортежите една от първите задачи на новото ръководство на НСО е написването на закона за службата. Повече от 20 г. гардовете работят без ясна нормативна уредба. Това е и причината много от дейността на охранителите да е обвита с мистерия. "Ще вкараме в този закон опита, който натрупахме през последните години", посочва генералът. В написването ще му помага и новият му заместник. Това е полк. Калин Иванов. Двамата са работили заедно през последните 14 г. и Коджейков се надява тази работата да продължи и в бъдеще. Преди да заемат ръководните постове, ръководителите на НСО са били гардове на премиера Бойко Борисов.

Последвайте канала на

Novini.bg
898 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ДЪРЖАВА

2012.06.27 | 13:42

1
БРАВО ГЕН КОДЖЕЙКОВ !!!

Добави коментар

Водещи новини