Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Сериозни американско-руски инциденти в Сирия след пристигането на руски генерал от Украйна

  • 07 юли 2022 14:59

  • 16900
  • 0
Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Сериозни американско-руски инциденти в Сирия след пристигането на руски генерал от Украйна
© pixabay, личен архив

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Не е ясно дали последните засилени действия на руската армия в Сирия са самоинициатива на руски командващ в Сирия или трансфер на тактиката от украинския фронт в арабската страна.

Последните изявления на Путин по отношение на войната в Украйна и завземането на Луганска област показват, че руският генерален щаб желае да приложи същата тактика и по отношение на американския военен контингент в Сирия. Трансферът на генерал Александър Чайко от Украйна в Сирия показва и намеренията на Москва по отношение на двата фронта.

 Самият Чайко е първият началник на генералния щаб на руските въоръжени сили при нахлуването на Русия в Сирия през септември 2015 г.

През 2018 г. става заместник-началник на Генщаба на руските въоръжени сили, а през ноември 2021 г. – командващ войските на Източния военен окръг. Негови подчинени са частите, чието обозначение е със знака V в Украйна. Наскоро /ре/трансфериран в Сирия означава, че вероятно интензитетът на военните действия в Донбас ще намалее и идеята е натрупаният полеви опит ще бъде пренесен в Сирия. Този път срещу американските войски в Източна Сирия.

Началникът на CENTCOM генерал Майкъл Курила съвсем наскоро посети стратегическата военна база ат Танаф на сирийско-иракската граница. Според израелския специализиран сайт DEBKA пред местния контингент той е заявил: „Това, което не знаем, е дали той е куче без каишка /за генерал Чайко-бел.авт./, което се опитва да се самоизяви.“ Американското командване е силно обезпокоено за разширяващото се сътрудничество между Москва и Иран на сирийска територия срещу американското военно присъствие. Не е ясно дали военнослужещите от Революционната гвардия и сирийската армия няма да бъдат вкарани в същата тактическа схема, както войските на сепаратистите от т.нар. ЛНР и ДНР, с които генерал Чайко активно е взаимодействал във военните действия в Донбас.

Запознати припомнят, че на 18 юни два руски военни самолета Су-35 и един Су-24 бомбардираха ат Танаф, след като уведомиха Пентагона само 35 часа предварително, с призив американският контингент да се евакуира на безопасно място. Москва твърди, че атаката е била насочена към сирийската милиция Магауир ал таура, която е създадена от САЩ за борба срещу ИДИЛ. Самата база ат Танаф е изключително важна за военните действия в Сирия, тъй като е /вече не е - бел.авт./ основното КПП по магистралата Багдад-Дамаск. Тя беше превзета от смесен военен контингент, в който освен американци и британци, участваха още и военни от Норвегия и Чехия, въпреки че последната не е затваряла своето посолство в сирийската столица. Според DEBKA с течение на времето Москва и Дамаск започнаха да обвиняват Магауир ат таура за провеждането на партизански действия срещу силите на Башар Асад, в това число ирански и руски контингенти в пустинните райони на Източна Сирия.

 Атаката на 18 юни беше определена от CENTCOM като опит за предифиниране на „червените линии“ между Вашингтон и Москва, установени между военните командвания след нахлуването на Русия в Сирия и очертаването на зоните на действие на антитерористичната коалиция, ръководена от САЩ. Разбра се, че на този етап САЩ не смятат да отговарят.

В тази връзка американските военни отбелязват, че

зачестяват инцидентите, при които руските самолети летят в заплашителна близост до американските.

Според тях става въпрос за тактика, прилагана от Революционната гвардия, чиито плавателни съдове се доближават на много близко разстояние до американски кораби във водите на Персийския залив и на Червено море. През последните шест месеца се счита, че подобни инциденти са 59 на брой.

 Според анализа на израелския сайт, цитирайки източници от CENTCOM, разширяването на руската офанзива в Източна Сирия, в пълна координация с иранските въоръжени сили се дължи на връщането на генерал Чайко в арабската страна. Вероятно целта е динамиката от украинския фронт да се пренесе и на юг. Въпросът е, че в Сирия има дислоциран 900-членен американски контингент, който се подчинява директно на заповедите на американското централно командване. Както the Foreign Insider писа още в началото на руското нахлуване в съседната страна на 24 февруари Москва разглежда Украйна като част от дългата фронтова линия Беларус-Донбас-Крим- Сирия. Неслучайно, в началото на месец март Лукашенко изпрати символичен военен контингент в Сирия.

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
16900 0

Свързани новини

Водещи новини