Литийно шествие в Перник по случай връщането на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец

  • 01 юли 2022 15:00

  • 356
  • 1
Литийно шествие в Перник по случай връщането на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Литийно шествие се състоя в Перник по случай връщането на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец от Търново в Рилската обител.  То тръгна от централния пернишки храм, носещ името на светеца, където преди това бе отслужена Света литургия.  Процесията премина през центъра на Перник до паметника на Св. Иван Рилски, намиращ се до Двореца на културата, съобщава БТА.

Белоградчишкият епископ Поликарп, игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор и духовници от региона направиха водосвет пред монумента на светеца.

Иван Рилски е смятан за покровител на Перник. През 2009 г. частица от мощите на светеца бе пренесена от Рилския манастир в централния пернишки храм.

Продължава поклонението пред мощите на Кирил и Методий

Днешният празник се отбелязва за втори път с  литийно шествие в Перник. До миналата година бе отслужвана само Света литургия.

Скромният отшелник от Рила планина живял през X век. Смята се, че той е пребивавал и в района на днешен Перник, каза Белоградчишкият епископ Поликарп и благослови града и жителите му.

Днес се отбелязва третият празник на Св. Иван  Рилски в Перник.  Местните жители почитат светеца на 19 октомври, когато Перник празнува Ден на града, на 22 май по случай съответната годишнина от земетресението през 2012г. , и вече и на 1 юли.

Мая Йорданова
356 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ху кеърс

2022.07.01 | 15:12

1
Да

Добави коментар

Водещи новини