Досега „Възраждане“ са гласували най-много с ДПС, на второ място – с ГЕРБ

  • 27 юни 2022 15:52

  • 3038
  • 0
Досега „Възраждане“ са гласували най-много с ДПС, на второ място – с ГЕРБ
© Facebook/@Strazha.bg

Елена Гунчева напусна партията, Костадинов намекна за предателство, тя пък – за авторитаризъм по Борисовски, нищо изненадващо дотук, но си е друго да го чуеш от човек „от кухнята“.

Нужно е да гледаме на всичко това от дистанцията на хладния разум, а не да възхваляваме дадено решение, защото изпадаме в ситуацията:

А). Да хвалим някого за това, че се държи нормално и прави това, което всеки нормален човек би направил; и така ръкопляскаме на абсолютния минимум във взаимоотношението политици<=>общество. Нещо като да ръкопляскаш на някого, че си връзва сам обувките;

Б). Ще хвалим човек, който неотдавна искаше Путин да бомбардира в България. Някак си… нали! 

Когато една формация говори с невъобразим брой клишета на минута, ти е трудно да погледнеш на която и да е информация, свързана с нея, сериозно, нали? А информация, идваща от вътрешни конфликти и боричкания хептен се оказа полята от солидна доза апатия. А може би точно тази не трябваше. 

Говоря за казаното от Елена Гунчева, че хората от партията е трябвало да гласуват с други партии, с ДПС и ГЕРБ. Имайки предвид, че фен-базата на „Възраждане“ е солидно стъпила на крайна патриотично-дясно-крайно-русофилско-уж-традиционно-консервативна платформа, гласуването заедно с ДПС е немислимо за последователите ѝ. Или бъркаме…? Оказва ли се, че всичко е възможно и фен-базата винаги намира извинения и оправдания за любимите си лидери? 

Освен това и даваше заявки да се бори със статуквото, като „статуквото“ е немного добре прикрит код за „ГЕРБ“, защото те бяха цимент последните 12 години. 

Ето какво интересно заключение за направили от „Стража“…

Ако се чудите какво е „Стража“, ето какво: Strazha.bg e платформа, помагаща на гражданите да следят по-ефективно политическите процеси в страната чрез визуализации на отворени данни. На страницата им можете да намерите база данни с поведението на политиците (най-общо казано). 

Ето какво написаха те:

Миналата седмица Елена Гунчева обяви (в социалните мрежи), че напуска Възраждане, и обоснова решението си с множеството разочарования от партията и конкретно от нейния лидер Костадин Костадинов.

Едно от най-големите ѝ оплаквания бе, че парламентарната група на Възраждане често е била принуждавана да гласува заедно с ГЕРБ. Ние решихме да проверим това твърдение, използвайки нашата подробна база данни от поименни гласувания.

Резултатите, които получихме, съвпадат с очакванията ни. Възраждане има много висока корелация в своите гласувания с ДПС и ГЕРБ-СДС, което отчасти потвърждава твърдението на Елена Гунчева, но може да бъде обяснено и с факта, че трите партии съставляват опозицията и затова често гласуват срещу предложенията на управляващата коалиция.

Анализът ни обхваща периода от началото на 47-ото НС до 22-ри юни. За да отчетем, че две парламентарни групи са гласували заедно при дадено гласуване, трябва мнозинството на едната група да е гласувало еднакво с мнозинството от другата група. За целта на този анализ отчитаме глас "Против" и "Въздържал се" като еквивалентни.

Вие какво мислите? Има ли тайно съглашение между ГЕРБ и Възраждане?“

>>Източник<<

Последвайте канала на

Александър Томов
3038 0

Свързани новини

Водещи новини