Забравихме да питаме народа… може пък да си му харесва

  • 22 юни 2022 16:04

  • 1805
  • 0
Забравихме да питаме народа… може пък да си му харесва
© Getty Images

Хубаво гласим рамки, договорености, проекти, пътни карти, европейско бъдеще, увеличение на доходите, пенсиите, създаване на инфраструктура, пътища, инвеститори и инвестиции, ама…

… забравихме да питаме народа…

Може да си му харесва да е беден, ама безотговорен. Да няма официално във фиша със заплатата, ама незабелязано да гепи от служебната нафта, защото така хем не носи отговорност (за тия пари – толкоз!), хем официално си има причина да мрънка, хем си има в джоба и за втора кола си има, и за море в Гърция има, и за спестявания има, и за салата с ракията. 

Забравихме да ги питаме…

Може да си им харесва да са функционално неграмотни – така се живее много по-лесно, не знаеш толкова много неща, че не разбираш колко си зле. Когато си толкова ограничен и тъп, не осъзнаваш нито ограниченията, нито тъпотията си, имаш три-четири неща, които те вълнуват, и животът е песен. 

Забравихме…

Може да си им харесва да са най-бедни в ЕС. Най-бедни, ама с най-богата душа. Нали бедните и низшите ще влязат в царството небесно. Защо ще им взимаме билета за рая? Нищо, че не знаят как да се кръстят, те са по-християни от патриарха и папата, взети заедно. 

Съвсем забравихме да ги питаме…

Искат ли повишение на доходите и нови инвестиции? 

Ами новите инвеститори ще дойдат и ще се окаже, че имат изисквания към работниците. Сега има баланс – те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че им работим, има за ядене, за пиене, за ей тия три неща, ех, живот, здравей, здравей! 

Ами правилата? Сега си краднеш от филми до кабели и служебната нафта, хвърляш си фаса на улицата, набиеш жената, ритнеш детето, бутнеш рушветче, намериш човек тук, намериш човек там, всичко си върви. Замисли се—в разните му там градове, като Лондон, Франкфурт, Берлин, хората студени, не се събират всяка вечер пред входа да жулят, няма заедност, няма песни и танци за ужас на съседите, викат полиция; наемите им високи, глобите за хвърляне на боклука големи, за превишена скорост ти режат заплатата наполовина, че и повече… как да се изфукаш пред кифлата, като не можеш да изръчкаш голфа? А? Как! Ще те помисли за загубеняк, за евроджендър некъф. Тъпа работа, европейска. Не можеш да гепиш, трябва само да работиш, а как ще разберат хората, че си тарикат? Няма как. Трябва да живееш обезтарикатен, а това води до депресия, а депресията до повече пиене, а на тия и пиенето им е скъпо. 

Защо зорлем бутаме хората към нещо такова, без да сме ги питали преди това? 

Какво ѝ е на евразийската кочина? 

Имаш си занимание, буташ се с другите свине, нямаш свобода, но имаш съревнование цял живот (не ти е скучно) да станеш по-приближен на господаря, така ще ти даде ти да биеш другите роби, а теб ще бият по-малко. Ценности и цели в живота. Какво му е лошото? Ангажиран си, пък не носиш много отговорност. Ще ти сипят в купичката малко помия, за какво ти е свобода? Какво да я правиш? Свобода на словото? Че какво толкова имаш за казване? Поне няма да те карат да работиш много, някой друг – работлив глупак… ще вземат от неговото производство, ще го съберат с твоето (нищо, че е за брак) и после и на двама ви ще раздадат поравно. По братски. Щракаш с пръсти, люпиш семки, ден да мине, друг да дойде. Ама нямало било свобода? Е и? Яде ли се, пие ли се? За какво ти е? Какви мечти, какво преследване на идеали-мидеали, джендърски работи. Седни, пий едно и стига мисли толкова много. 
 

...

...

Автобуси с привърженици на ДПС пристигнаха в столицата за протеста срещу кабинета

Последвайте канала на

Александър Томов
1805 0

Водещи новини