Еленко Божков пред novini.bg: Да питаме държавите от ЕС за енергийно бедните

  • 21 юни 2022 15:14

  • 1518
  • 0
Еленко Божков пред novini.bg: Да питаме държавите от ЕС за енергийно бедните
© pixabay, булфото/архив/

Какви трябва да са критериите за енергийна бедност, за да бъде справедливо подпомагането от страна на държавата през бюджета на хората, които не могат да се справят с тежестта на потреблението? Нормално ли е помощи да се осигуряват „на калпак” както за бедни, които не могат да се отопляват през зимата, така и за по-заможни българи да си топлят басейните? По тези важни за хората проблеми, разговарям с енергийния експерт Еленко Божков. Той е завършил ВМЕИ (сега Технически университет) в София, има специалност по електроинженерство. Беше депутат в 7-то ВНС, също така и  главен секретар на Министерството на енергетиката, член на СД на НЕК и на УС на ТЕЦ "Марица-изток 3". Божков е известен енергиен експерт и бивш комисар в ДКЕВР. Участва в Стратегическия съвет към президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Според мен трябва да заимстваме полезна практика от други държави в ЕС затова как те се справят с този проблем и как определят кои са енергийно бедни в техните страни. При едно от посещенията на представители от ЕК по повод на Зелената сделка м.г. говореха, че 43 на сто от нашите домакинства са енергийно бедни. Важно е управляващите да се обърнат към елекроразпределителните дружества по този въпрос. Те, заедно със социалното ведомство, могат да помогнат за изясняване на потреблението в различните домакинства и жизнения стандарт на членовете в тях. Да се види колко харчи човек от домакинство и дали разполага със средства затова. Трябва да се определи един санитарен минимум за потребление на електрическа и на топлинна енергия, като се отчита и възрастта, и имуществения статус и как се справят в района, в който живеят. Така ще се оформи списък от критерии за това кой е енергийно беден.

Стъпаловидната тарифа, която предлагат не е ефективна, защото може да доведе до много несправедливости и диспропорции. Какво ще се случи например с онези, които нямат възможност да се топлят с друго, освен с електрическа енергия? Ще им се наложи да плащат повече, преминавайки на друго стъпало, но без да получават повече пари.

На енергийно бедните може да се помага не само с пари,

а и като им се осигурят възможностти за енергоспестяващи мерки. Това може да стане с помощи от държавата за инвестиции. Така ще могат да си инсталират фотоволтаични или панели за производство на битова гореща вода.

Бих посъветвал хората, ако ме попитат, да се отопляват с климатици през идващия студен сезон. Няма страшно за енергийната система, ако се ползват съвременни добри уреди, а не допотопни електрически печки. Това се отнася за живеещите в блокове и кооперации. А на онези, които са в къщи, препоръчвам да се греят с дърва и въглища.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1518 0

Свързани новини

Водещи новини