Протестиращи от НЗОК питат: Защо за нас няма пари, а на МС вдигат заплатите с 20 на сто?

  • 14 юни 2022 15:39

  • 1520
  • 0
Протестиращи от НЗОК питат: Защо за нас няма пари, а на МС вдигат заплатите с 20 на сто?
© булфото /архив/

Какво провокира служителите от НЗОК да протестират точно сега, в този напрегнат момент в държавата? Разговарям с Кремена Атанасова, зам.-председател на синдиката на административните служители на КТ „Подкрепа”. Тя отговаря въобще за голяма част от администрацията в държавните структури от ключово значение.

Кампанията за увеличаване на заплатите на служителите в НЗОК започна още в началото на годината при създаването на бюджета. Тогава предоставихме наши точни разчети за увеличението на възнагражденията, изпратихме отворени писма до бюджетната комисия, комисията по здравеопазване, до администрацията в Народното събрание. Така че в никакъв случай недоволствата на хората, заети в касата не са от сега. Имахме уверения от управляващите, че при актуализацията на бюджета заплатите на държавната администрация в цялост, ще бъдат актуализирани.

В края на април имахме форум, на който  решихме, че ще работим активно и ще съдействаме за изчисленията на по-високи заплати.

Написахме доста писма с призиви за срещи с отговорните в управлението.

Стартирахме официална процедура по Закона за уреждане на колективните трудови спорове, като решението беше взето от над 1500 служители на здравната каса от общо 2200, което е голям процент. Писахме до шефа на касата, до министъра на здравеопазването. Обърнахме се и към тристранните партньори, но...чуваемост никаква не последва от всичките ни усилия.

Затова стигнахме до единствено възможният начин да ни чуят – като протестираме.

Вчера по време на стачката, някои колеги си донесоха фишовете с месечни заплати в размер на 1020 лева, а получават чисти около 800 лева. Дори имаше заплати и под 1000 лева. Не е нормално един контрольор примерно да получава 1200 лв.!

В НЗОК заплатите са различни, но при нас в синдиката, са хора с висше образование, които вземат унизително ниски месечни възнаграждения.

Смятам, че е мит твърдението, че в администрацията работят хора, които си клатят краката и получават много пари. Време е политиците да спрат с манипулациите от този род върху гърба на държавния служител.

Защо като няма пари, има 20-процентно увеличение на заплатите в Министерски съвет?! Съмнявам се, че там хората получават по 800 лв.

В синдиката при нас членуват специалисти, които са с висше образование, дори с по няколко специалности, а получават унизителни заплати. Същевременно упражняват контрол върху бюджет за милиарди левове.

Системата е обезкървена откъм кадри и една от причините, е заплащането.

В актуализацията на бюджета сега са предвидени само 4 милиона лева, които ще отидат за заплатите на новоназначени 100 човека. Ние бяхме предложили да се дадат за касата още 10 млн.лв. и да се назначат още поне 200 човека. Както разбирате, няма предвидено увеличаване на заплатите. Ако имаше такова, то нямаше да стачкуваме.

Реформа в държавната администрация не означава съкращаването на определен брой хора. Истинските промени са по отношение на кадровата обезпеченост на администрацията, на конкурсите – дали са прозрачни и как се контролират, за отнетите бонуси, в т.ч. клас прослужено време.  Ние имаме много идеи и предложения за подобряване на качеството на работата в администрациите и можем ефективно да съдействаме, а не да коментираме популистки тези проблеми и да обиждаме хората, заети в администрацията.

Надявам се политиците да се вслушат в нас и да не се стига до следващи протести и недоволства.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1520 0

Свързани новини

Водещи новини