Доц. Ат. Мангъров за novini.bg: В случая с ковида, медицината беше използвана с чисто политически цели

  • 10 юни 2022 15:35

  • 2779
  • 0
Доц. Ат. Мангъров за novini.bg: В случая с ковида, медицината беше използвана с чисто политически цели
© булфото /архив/, pixabay

Трябва ли да се ваксинираме отново срещу Ковид и какво е развитието на коронавируса от медицинска гледна точка? За маймунската шарка и за наказанията срещу него от страна на БЛС и прокуратурата, разговарям с доц. Атанас Мангъров. Той е началник на Детската клиника отново след като обособената "Ковид клиника" в СБАЛИПБ „Проф. Ив.Киров” – София - Специализирана болница по инфекциозни и паразитни болести беше закрита.

Ковид в момента съществува под формата на вирусна инфекция, която не се отличава от всички онези, с които се заразяваме по два-три пъти годишно. Ваксините, които съществуват бяха направени срещу най-старата модификация тип Китайска. И сега човек да се ваксинира с тях, е все едно да се използват стари препарати за нововъзникнало заболяване. Не бих посъветвал хората да се инжектират пак, но нека те сами да вземат такова решение. Бих предупредил само да не бодат поне децата с тези ваксини за Ковид.

Коронавирусите по принцип са отговорни за около 20 на сто от острите вирусни инфекциите, които на жаргон наричаме настинки. Тях ги има открай време, но допреди няколко години не бяха проучвани детайлно, защото не бяха създавали толкова масови проблеми. Какво се случи, че един от вирусите така полудя преди две-три години, не е категорично ясно засега. Казаха, че някакъв китаец бил изял някакво животно и т.н., но дали е така - не знам.

В момента ковида с нищо не се различава от инфекциите, които преболедуваме поне по два-три пъти годишно.

Когато човек има придружаващи тежки заболявания, то каквато и да е инфекция може да го срути. Лично аз не виждам никаква причина и основание да се продължава с натиска за ваксиниране. Ваксините са направени срещу спайк протеина на най-стария вариант на вируса, който сега вече не съществува.

През лятото при децата винаги има ентеровирусни, аденовирусни инфекция и те си ги препредават, когато са в една и съща обстановка, но в това няма нищо необичайно през това лято. По принцип през лятото респираторните заболявания са по-малко, защото децата, а и възрастните са на открито. През есента и зимата повече време са в затворени помещения и тези инфекции се предават от човек на човек.

Маймунската шарка е ендемично заболяване, локализирано в Централна и Западна Африка,

където е естественият резервоар на причинителя – малките гризачи като мишки, плъхове, катерици и др..Нарича се така, не защото ходи по маймуните, а защото е установено за пръв път през 1958 г. при лабораторни изследвания на маймуни, заразени със заболяването. Тази инфекция се предава по въздушно-капков път, по контактно-битов, при съприкосновение между хора. При хората се предава най-често в гей общностите, е установено досега. Но не е ясно дали това се случва и при хетеросексуални контакти.

Странно е също така, че заболяването се разпространява при много близък контакт и вече има установени близо 1000 случая. Учудващо е също така, че много бързо се прави диагностика и в целия свят се оказа, че има „китове” за установяване на тази маймунска шарка. Няма починали досега. СЗО предупреди, че ще поставя под карантина както заразените, така и контактувалите с тях и ще бъдат ваксинирани с ваксината за едра шарка-вариола. Като казва, че ефективността на този прерат е 85 на сто. Това се обосновава с едно обсервационно проучване в Конго през 1988 г. при което са изследвани около 270 болни от Маймунска шарка и техните контактни и които са били ваксинирани с най-старата ваксина за вариола. Сегашните ваксини са от второ и трето поколение може би действат, но не са изпитвани в реални условия срещу Маймунска шарка. Това да се карат хората да си поставят тази ваксини, ми се струва безотговорно. Инкубацията на Маймунската шарка е 21 дни. Когато се направи ваксина, имунен отговор се получава някъде след около две седмици. Не бива да се инжектират заразени хора.

Колкото до претенциите на БЛС спрямо мен и свободата да изразявам мнението си като лекар, нищо не стана.

Съюзът показа, че угаждайки на властта, забрави за медицината, за за лекарската клетва. Когато човек няма аргументи, започва да използва административни форми за натиск. Няма движение по въпроса след като написах писма в отговор на техните обвинения и претенции към изказа ми. Прокуратурата от своя страна направи разследване и ми прати писмо, че няма данни за извършено престъпление от мен.

Хора не разбиращи от вирусология, с други специалности се надигнаха срещу мен все едно аз бях причината за всички техни неудачи. Всичко това щеше да е смешно, ако не бе трагично. Някои забравиха медицината от престараване да се харесат на властта. В случая с ковида, медицината беше използвана с чисто политически цели. Хората трябва да полагат усилия да живеят и мислят нормално.

Аделина Делийска
2779 0

Водещи новини