Автобусите с школски екскурзии под лупа

  • 23 юни 2012 06:39

  • 937
  • 0
Автобусите с школски екскурзии под лупа
©

Акция на МВР за безопасност на децата, които заминават на екскурзия с автобуси, стартира от днес.

Съвместни екипи на полицаи от сектор „Престъпления по пътищата” и инспектори от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” ще проверяват на случаен принцип рейсовете, с които пътуват деца на екскурзии през лятната ваканция.

Операцията започна точно в 6 часа днес. Екипите са разположени на изходите от София в посока магистралите „Тракия” и „Хемус”, информира "Монитор". Полицаите ще искат от шофьорите задължителната полица „Гражданска отговорност” и ще ги тестват за алкохол и необходимата категория за управление на автобус.

Служителите на „Автомобилна администрация” от своя страна ще следят за всички необходими документи, които разрешават извършването на транспортна дейност. Освен това проверяващите ще инспектират дали автобусите, в които се возят деца, са с работеща климатична инсталация. За по-дългите курсове рейсовете задължително трябва да бъдат оборудвани с тоалетни, а на хлапетата да е осигурена вода. Паралелно с това дали необходимите удобства и безопасността на учениците в салоните на автобусите са гарантирани, ще се проверява дали возилата са минали технически преглед и какво е състоянието на гумите им.

„Акцията е по инициатива на столичната полиция, като целта е да се избегнат инциденти при пътуванията, когато се транспортират деца със случаен превоз”, коментираха вчера от СДВР. Само преди около месец шофьор, който щеше да превозва деца на зелено училище, беше спипан с алкохол, след като родител се обади да съобщи, че водачът  прави внезапни маневри.

От фирмата обясниха тогава, че са тествали с дрегер водача преди да тръгне и не изключиха възможността той да е пил след това.

Масовите проверки на автобусите ще продължат до 8-и юли, съобщиха вчера от столичната полиция. От КАТ съветват децата, които се возят с автобуси, да се обаждат на телефон 112, ако шофьорите правят рискови изпреварвания, ако говорят по телефона или пък усетят, че им лъхат на алкохол. Тогава най-близкият патрул ще спира автобуса и ще проверява водача.

Последвайте канала на

Десислава Станева
937 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини