Масово пием вода с бактерии и тежки метали

  • 22 юни 2012 17:44

  • 1683
  • 2
Масово пием вода с бактерии и тежки метали
©

Българите масово пият вода с тежки метали, замърсена с бактерии, а някъде дори с фекалии.

Най-тежко е положението с металите във водата в област Плевен, където в 14 села  питейната вода е замърсена с хром олово и арсен, сочат данните от изследване на ресурсите на страната, направен по поръчка на екоминистерството и включен в проекта на водна стратегия. В единични случаи питейната вода е примесена и с алуминий, пестициди или бензин, пише "Стандарт".

Най-зле е положението с чистотата на водата в област Пазарджик. Там нормата от 5% нестандартни показатели, препоръчана от Световната здравна организация, е надхвърлена над два пъти. Увеличават се и замърсителите в областите Кюстендил и Пловдив, където доскоро не е имало проблеми.

Микробиологичното замърсяване е проблем за 11 области. Заради лошата дезинфекция в 357 по-малки водоснабдителни системи са хващани бактерии от вида ешерихия коли, които са силно токсични и наличието им означава замърсяване с фекалии. В 65 зони пък има бактерии ентерококи.

В Ямболско, Шуменско, Русенско и Великотърновско са отчетени големи замърсявания с нитрати. За тези места трябва да се намерят алтернативни източници, защото нитратите не се пречистват, обясниха от МЗ. По принцип това замърсяване, както и амония са характерни за райони, в които има или е имало по интензивно земеделие и животновъдство, обясни експертът от екоминистерството Росица Петрова. Приемането на нитратна вода от малки деца може да причини заболявания. Още по-лошото е, че обикновено замърсяването от селското стопанство е придружено и от бактериално.

Според данните на екоминистерството 82 подземни източника в страната имат проблеми. Най-много са в Дунавския басейнов район, където са установени сериозни замърсявания с нитрати, амоний и фосфати, в Софийската котловина, Добруджа, Русе-Силистра, край Плевен и т.н. Подобни резултати се наблюдават и в района на Варна, Несебър, Бургас и в басейните на почти всички черноморски реки.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1683 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.07.11 | 18:39

2
масово замърсяват подземните извори разни цигани като превръщат гераните в дворски клозети така замърсяват трайно подземните извори - такова деяние трябва да се криминализира
вовоко1

2012.06.23 | 10:04

1
Вече не знам от какво ще се мре!!!!! П А И С Е!!!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини