Д-р Първан Симеонов: Които мислят, че със заседание на коалицията, вдигането на ветото за Скопие се отдалечава, грешат

  • 31 май 2022 12:20

  • 1945
  • 0
Д-р Първан Симеонов: Които мислят, че със заседание на коалицията, вдигането на ветото за Скопие се отдалечава, грешат
© pixabay, личен архив

Коментар на д-р Първан Симеонов. Той е преподавател по политология в СУ, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" и част от екипа на института по социология "Иван Хаджийски".

Малко прагматичен и безпристрастен политически коментар. Тези, които мислят, че със задседание на коалицията, вдигането на ветото за Скопие се отдалечава, грешат.

Ако наистина се стигне до гласуване в пленарната зала (каквото се анонсира от месеци и вчера май бе потвърдено), може лесно да се окаже, че

вдигането на ветото вече не зависи от ПП, а от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в.

Сега сметнете потенциалните гласове на ПП, ДБ и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с (117, ако не се лъжа) - които може да са срещу ветото - и ще видите, че може да се окаже достатъчно няколко от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в просто да не идат на работа в този ден. Или пък съвсем официално да гласуват за промяна на българската позиция. Разбира се, има доста неизвестни, а и всичко това е хипотеза. Но е интересно да се проследи как топката отива в полето на Борисов.

И Борисов ще трябва да решава кое е по-важно за него. Да възстанови образ пред западните партньори и да излезе окончателно от изолацията, след като само преди два месеца бе в ареста. Или пък да се опита да остане на вълните на общественото мнение.

Междувременно, със сигурност, ще бъде съобщена някаква новина от типа на това, че Брюксел се ангажира с правата на българите в преговорния процес, да речем. И тогава ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в може също да заговори за зелена светлина за Македония.

Това би било облекчение и за малките коалиционни партньори, които формално ще са спазили коалиционното споразумение, и за големия партньор, който ще е споделил отговорността. А и на някои от малките западните партньори също са им важни.

Само не съм сигурен как би го приело общественото мнение. Възможно е още повече да презре цялата политическа прослойка. И може да прати "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" на финал за първото място.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1945 0

Свързани новини

Водещи новини