Започва преместването на украинските бежанци

  • 29 май 2022 08:58

  • 822
  • 1
Започва преместването на украинските бежанци
© Булфото (архив)

Първият влак с украински бежанци, които ще бъдат преместени от черноморските курорти до вътрешността на страната, тръгва днес от жп гара Варна с влака за София. Общо 7000 украински бежанци трябва да бъдат преместени от Варна до ведомствени бази във вътрешността на страната през следващите три дни.

Първата група от 200 души заминава днес от жп гарата в града. Бежанците ще пътуват в четири допълнителни вагона, които ще бъдат прикачени към бързия влак Варна-София. Той тръгва в 10:30 ч.

Масовото преместване на украински бежанци към вътрешността на страната започва утре

80 от украинските граждани ще слязат в Плевен, откъдето с автобуси ще бъдат превозени до база в Рибарица, останалите 120 души продължават до Дупница и оттам ще продължат с автобуси до Паничище, където ще бъдат настанени занапред.

„МВР оказва пълно съдействие при транспортирането на украинските бежанци, ще има полицейско присъствие при транспортирането им с автобуси до жп гарата, обособени са буферни паркинги. За нас е важно, на първо място, да опазим живота и здравето на тези хора и те да се чувстват в безопасност. Ще има служители и в самите вагони до крайните гари, както и до настаняването им в новите бази“, заяви директорът на ОДМВР-Варна старши комисар Атанас Михов.

Една от базите, в които ще бъдат настанени бежанците от Варна, е в Паничище.

„Капацитетът на почивната база е 120 легла, който днес ще бъде запълнен целия. Разполагаме с апартаменти и стаи с две, три и четири легла. Имаме готовност за изхранване“, обясни управителят на почивната база Даниела Марчина.

Украинските бежанци ще останат в почивната база през следващите три месеца.

Другата почивна база, в която ще бъдат настанени украински бежанци, е тази в Рибарица.

„Всяка стая разполага с отделен санитарен възел, кабелна телевизия, тераса. Стаите са ремонтирани, готови сме да изхраним гостите“, обясни управителят на базата Лили Недялкова.

Радина Лазарова
822 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.29 | 09:36

1
ПЪРВИЯТ СЛУЧАЙ НА ШАРКА Е В НИГЕРИЯ,КЪДЕТО КРАВАРИТЕ ИМАТ 4 БИОЛАБОРАТОРИИ.КОРОНАВИРУСЪТ БЕШЕ ПРОСТО ТРЕНИРОВКА.

Добави коментар

Водещи новини