Вежди Рашидов сбъдна една своя мечта

  • 22 юни 2012 12:12

  • 958
  • 0
Вежди Рашидов сбъдна една своя мечта
©

Днес Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко сбъдна една своя мечта.

„Най-после ще имаме голям, прекрасен, български национален музей,” възкликна министърът на културата.

„Надявам се, това да е мечтата на всички български художници, защото от 60 години тук се мисли да има български музей, каза още Рашидов.

Всъщност за сбъдването на мечтата допринесе регионалният министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, информира БТВ. Днес двамата представители на кабинета на ГЕРБ подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ по схема „Подкрепа за осигуряване на подходяща и ефективна държавна културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали” за Националния музеен комплекс, който стана по-известен като българския "Лувър".

До един месец ще бъдат отворени офертите за обществената поръчка за ремонтните дейности в музея, каза след подписването Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

„България трябва да бъде домакин, да има прекрасни зали, със самочувствие да посреща световната култура,” заяви още министърът. По думите му преди години идеята, че у нас може да се видят творбите на Дали и Пикасо била табу. А днес, според Рашидов, „вече всеки Божи ден това е факт”. Това доказвало, че „вече има политика, че България е част от света”.

Изграждането на Национален музеен комплекс ще даде възможност столицата да изглежда по различен начин, каза на свой ред Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена. По думите й въпросните 27 млн. лева ще преобразят сградата. Според Павлова българският „Лувър” ще бъде като национален дворец на изкуствата, който ще провокира дори онези, които досега не са се интересували от изкуство, да го посетят.

Регионалният министър обясни още, че срокът на изпълнение на проекта е 24 месеца. По думите й 80 милиона лева са инвестирани до момента в ремонти на опери, театри, музеи, паметници на културата и националните училища по изкуство.

Парите за българския Лувър ще бъдат изразходвани за ремонт на сградата на Националната галерия за чуждестранно изкуство и на Висшия технически университет. Средствата ще се използват и за изграждане на нови галерии, помещения за съхранение, реставрационни ателиета с общата площ над 24 хил. квадрата.

Последвайте канала на

Десислава Станева
958 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини