С шествие и пъстро празнично хоро Търговище отбеляза светлия празник 24 май

  • 24 май 2022 12:40

  • 2536
  • 5
С шествие и пъстро празнично хоро Търговище отбеляза светлия празник 24 май
© БТА

С празнично шествие в Търговище започнаха проявите по случай 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност. 

В шествието, което премина по централната градска улица до площад „Независимост“, се включиха областни и общински ръководители, представители на културни  и образователни институции. 

В поздрава си кметът на общината Дарин Димитров подчерта, че 24 май е празник, който винаги ни е обединявал и днес е по-актуален от всякога. Защото в дните на трудности и изпитания, в които живеем, е така необходимо да се обърнем към корените си, към родните език, писменост и култура, допълни той. 

24 май - Ден на българската азбука, просвета и култура

Димитров пожела на съгражданите си да съхранят енергията и дръзновението, с които поддържат и развиват родните традиции и култура. Нека свети силно искрата на просветлението в душите ни и нека пазим заветите на светите братя Кирил и Методий, призова кметът.

На площад „Свобода“ се изви цветно празнично хоро. Звучаха народни ритми, а хората на Търговище уловиха ритъма и заедно празнуваха светлия ден на духовността.

 В 18:30 ч. започва дефилето на зрелостниците от града. По червената пътека пред сградата на общината ще преминат абитуриенти от девет училища.

Радина Лазарова
2536 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.05.24 | 14:30

5
Ако не беше РУСИЯ да ни освободи , над Варна днес щеше да се вее турския полумесец и никакъв Кирил и Методи нямаше да има ! СЛАВА на РУСИЯ и вечна българска благодарност !
Умник Гюро

2022.05.24 | 13:44

1
Защо училищата, университетите и БАН продължават да преподават лъжи по история: че българите били дошли от Азия? Защо не се говори за най-древните азбуки, глаголица и кирилица: всяка от тях съществуваща от поне 7000 години - справка, пещерата Магурата и стотици места и надписи по Балканите? Защо не се говори за бащите на българите: арийци, пеласги и траки? Образователните институции в България извършват национално предателство. Сегашните български учени са за съд заради геноцид над собствения народ и слугуване на чужди политически интереси.

2022.05.24 | 14:16

4
Известно е, че някои фино-угорски племена (черемиш, мордва, зурякен, волтяке) също са били включени в прабългарите, заедно с останките на други народи от тюркски произход като сабир, уз, хазар и др. Освен това се смята, че сред тях е имало маси от сарматски и алански произход. Идилските татари и чуваши са потомци на прабългарите или прабългарите на идилите.

2022.05.24 | 14:15

3
Прабългарите или прабългарите са тюркоезичен, полуномадски народ от тюркски произход, живял в северната част на Черно море през 7 век и по-късно в районите на река Идил и река Дунав, чиято основна маса е била Огур (Otuz-Ogur, On-Ogur) маси.
Българин

2022.05.24 | 14:08

2
Как да не се говори, бе, Гюро?! Ела в Карлуково, там само за тези неща говорят!

Добави коментар

Водещи новини