Адм. Ефтимов: България ще продължи с ускореното изграждане на способностите на армията

  • 20 май 2022 12:48

  • 587
  • 2
Адм. Ефтимов: България ще продължи с ускореното изграждане на способностите на армията
© Булфото (архив)

Само с колективни усилия на страните-членки и партньорите, както и с коректна оценка на основните рискове към способностите на военния инструмент на мощта на Алианса да реализира поставените стратегически военни цели, могат да бъдат определени конкретните мерки за преодоляването на заплахите и предизвикателствата в зоната на отговорност и да се постигне подобряване на общата сигурност на НАТО. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов при представянето на национална позиция в рамките на заседанието на Военния комитет на Алианса, което се проведе вчера, 19 май, в Брюксел, Белгия.

Срещата на началниците на отбраната на страните-членки на НАТО бе открита от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг с представяне на политическите указания по предстоящата среща на върха в Мадрид на 29 и 30 юни 2022 г. В рамките на сесиите бяха обсъдени актуални теми и обменени становища по изменението на средата за сигурност в евроатлантическата зона, настоящите и бъдещите предизвикателства пред страните-членки на НАТО в резултат на войната в Украйна.

Началникът на отбраната ще участва в заседанията нa Военните комитети на ЕС и НАТО

Специално внимание бе отделено на изпълнението на мерките за възпиране и отбрана в зоната на отговорност на Съюзния командващ по операциите и на дългосрочното адаптиране на структурата на силите на НАТО. Съюзният командващ по трансформацията представи своите стратегически съображения и предложения за военен принос към политическите указания 2023, след това той направи обстоен анализ на концепцията за многокомпонентните операции и на дигиталната трансформация на Алианса.

Адмирал Ефтимов изрази подкрепа към работата на Съюзното командване по трансформацията за развитието на ключовите стратегически и концептуални документи в областта на многокомпонентните операции и на способностите за възпиране и отбрана. Той бе категоричен, че България ще продължи с ускореното изграждане на способности във военната област за утвърждаване като надежден и предвидим член на НАТО и Европейския съюз.

Драгомир Заков: Българските Специални сили са на високо ниво

Началникът на отбраната акцентира върху позитивния ефект от механизмите за възпиране и отбрана и приносът към новия модел на силите на НАТО върху общата сигурност по Източния фланг и в частност в Черноморския регион. За пореден път той сподели визията си за необходимостта от реалистична оценка и търсенето на баланс между националните и колективните възможности и изискванията, които конкретният геополитически контекст налага по отношение на военното присъствие и проектирането на сигурност.

Адмирал Ефтимов информира за взетото от Министерския съвет решение за приемане предложението на Италия да изпълнява ролята на водеща нация в бойната група на Алианса на територията на България, като използва възможността да благодари за приноса на Италия и Албания в нея.

Владимир Василев
587 2

Коментари 2

Добави коментар
ЕЙ МРЪСНИК!

2022.05.21 | 09:52

2
КОЛКО ГЕНЕРАЛ ИМА НА ЩАТ В КЕЛЕШ-ЧЕТА?
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.05.21 | 09:51

1
ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ПРЕМИАЛНИТЕ ЗА ГЕНЕРАЛИТЕ :)

Добави коментар

Водещи новини