Владислав Панев, ДБ: Компаниите на Ковачки дължат над 160 млн. лева за осигуровки

  • 17 май 2022 12:53

  • 3128
  • 0
Владислав Панев, ДБ: Компаниите на Ковачки дължат над 160 млн. лева за осигуровки
© булфото /архив/, личен архив

Коментар на Владислав Панев, депутат от квотата на Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от, популярен икономист, екоактивист и съпредседател на "Зелено Движение". Той бе избиран в съставите на три последователни Народни събрания - 45, 46 и 47-то. Също така преди това беше общински съветник от представителството на същата политическа сила.

Вчера Ковачки събра работниците си на протест пред МОСВ срещу затварянето на ТЕЦ „Марица 3” в Димитровград. Те естествено са в правото си да желаят запазване на работните си места. Но вината за загубата им не е в министерството, а в това, че собственикът не инвестира в екология. В същото време ТЕЦ работят на макс, заради високите цени на тока.

Аз също имам забележки към министерството на екологията.

Че „Брикел” в Гълъбово още не е спрян принудително. Снимката е от началото на май.

От една седмица предприятието излезе в ремонт и "въздухът е чист, няма прах и миризми, децата играят на двора". Това ми пишат хората от там и се надяват ТЕЦ въобще и да не отвори. Убедени са, че работниците не са на протест по собствена воля. Принудени са да отидат, включително със заплахи. Така преди години Пеевски изсипваше хора от „Булгартабак” в София и след това ги уволни.

Помните, че преди месец Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на отговори на мое питане, че компаниите на Ковачки, включително „Марица 3 „ и „Брикел”, дължат над 160 млн. лева за осигуровки.

Тези дни очаквам отговор и какви действия предприема министерството на финансите за събиране на тези вземания.

Специално ТЕЦ на Ковачки цапат непропорционално, а работата им няма никакво отношение към цената на тока. Нещо повече, някои от тях са субсидирани от държавата, ужким заради високоефективно комбинирано производство. Така че закриване няма да повиши цената, а за всички нас е по-евтино да покрием заплатите на работещите там за известно време, отколкото гражданите в засегнатите райони да страдат.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3128 0

Водещи новини