Есента отпадат сините талони и стикерите за гражданската отговорност

  • 13 май 2022 09:28

  • 737
  • 1
Есента отпадат сините талони и стикерите за гражданската отговорност
©

Сериозна дискусия през последните дни предизвика кибератаката в "Български пощи", за която министърът на електронното управление Божидар Божанов заяви, че не е имало контрол.

Какви мерки ще се предприемат за повишаване на сигурността в българските институции и какво ще представлява новата стратегия за киберсигурност? 

"Структурата на държавата плюс мерки за бъдещо развитие като инвестиции са обект на новата стратегия. Настоящата е от 2016 г. и е само козметично променяна през 2019 г. Съобразявайки се и с идващото ново европейско законодателство, да обновим тази стратегия", обясни министър Божанов пред "България сутрин".

"Български пощи" ще влезе в обхвата на новата стратегия за киберсигурност. Министърът на електронното управление определи липсата на проверки в пощите като законодателен пропуск. "Отделно от това пощите не са били в списъка със стратегическите обекти, които се проверяват от ДАНС регулярно", изтъкна още той.

Новият шеф на пощите категоричен: Има достатъчно пари за изплащането на пенсиите в пощенските станции

"Не чакахме да се случи нещо, за да открием, че киберсигурността в администрацията е зле. В самото начало изпратихме писма до институциите в обхвата на министерството с инструкции какво да направят, какви дупки на затворят", посочи министър Божанов в ефира на Bulgaria ON AIR. 

По думите му мобилно приложение за електронна идентификация и електронно подписване – BGID, ще е готово до края на годината, а нови лични карти ще се издават през 2023 г.

"Обществената поръчка за изцяло нова система за издаване на лични карти е забила в Съда в Люксембург, който тълкува директивата за обществени поръчки. МВР планира тя да бъде спряна, да бъде пусната наново с разширен обхват и по този начин да се постигне в срок", каза електронният министър.

"Заради това сме пуснали мобилната електронна идентификация в ход, на практика ще достигне до хората, които ползват електронни услуги, до 6 месеца", добави министър Божанов.

Есента отпадат сините талони, стана ясно от думите му.

"Работната група в МВР, която изменя Закона за движение по пътищата, представителите ни там настояха за редица промени и консенсусът беше абсолютен. На обществено обсъждане беше качен Проекта за Закона за движение по пътищата, като срокът на обсъждането изтича тази или другата седмица. Текстът, с който отпада синият талон, вече е качен", обяви той. 

Освен отпадане на синия талон в новия Закон за движение по пътищата се предвижда и отпадане на стикера за гражданска отговорност. Според Божанов приемането му ще се случи през септември предвид работата на депутатите по актуализацията на бюджета през юли и почивката им през август. 

Десислава Станева
737 1

Коментари 1

Добави коментар
Stamatis

2022.05.13 | 13:48

1
Защо да отпадне синият талон?! Как ще контролират закоравялите нару'ители? Да кажат не какво отпада, а как ще повишат контрола и как ще нямаляват КОРУПЦИЯТА В КАТ?!

Добави коментар

Водещи новини