Проф. Дичев: Човешкият контакт между българи и македонци е прекъснат

  • 12 май 2022 18:47

  • 887
  • 3
Проф. Дичев: Човешкият контакт между българи и македонци е прекъснат
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Много далеч стигна насъскването между българите и македонците. Човешкият контакт е прекъснат. Трябва да го възстановим. Това заяви културния антрополог проф. Ивайло Дичев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 397

По думите у идеолозите разчитали на това, че хората не се познават и могат да говорят, каквото си искат по темата за Северна Македония.

Според него реалната интеграция към ЕС е да се стремим да паднат границите, да си говорим помежду си, да започнем да гледаме македонски филми, да преодолеем тази глупост с историята. Тя не е предмет, за да я даваме. Историята е нещо, което се е случило. Тази злополучна историческа комисия трябва да се трансформира, а в нея да влязат международни учени“, обясни културният антрополог.

ВМРО с протест “Не предавай Македония” пред МС

„Никой не е казал да забравяме историческите личности. Тези неща, които са се случили са си факти. Каквото и да реши тази комисия, професорите няма да си сменят това, което са написали. Това е тема, която няма нищо общо с присъединяването на РСМ към ЕС“, подчерта проф. Дичев.

Той не вижда как са нарушени човешките права на българите в РСМ. Според него вписването в Конституцията е един жест, но какво ще се постигне с това?

„Език на омразата не се чува в РСМ към нас. Аз не съм усетил такова нещо, докато съм бил там. Такъв е имало към евреите, например. Непрекъснато изместваме темата. Трябва да вадим поука от историята и да вървим напред, а не да се втренчваме в дадено събитие и то да ни пречи“, на мнение е проф. Ивайло Дичев.

Мая Йорданова
887 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Умник Гюро

2022.05.13 | 14:53

3
Македония е била, е и винаги ще бъде България. Няма северна, южна и пембяна Македония. Има една България - над всичко!
плевен

2022.05.12 | 19:23

2
като признаят че са българи тогава в ес
Росен

2022.05.12 | 19:19

1
Айде стига с тези македонци, че ми се досира от този натрапен от американците ангажимент.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини