Петър Стоянов става почетен гражданин на София

  • 12 май 2022 15:06

  • 1535
  • 5
Петър Стоянов става почетен гражданин на София
© Булфото архив
Слушай новината Слушай новината

Столичният общински съвет гласува президентът в периода 1997 – 2002 Петър Стоянов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на София“.

Стоянов е изтъкнат български политик, оставил ярка следа в най-новата ни история, а тази година на 25-и май ще отпразнува своя 70-годишен юбилей. Освен с категоричната си политика по отношение на външнополитическите приоритети на България, Петър Стоянов ще бъде запомнен с острата си нетърпимост към корупцията и злоупотребата с власт, както и с усилията си за опазване върховенството на закона и правата на гражданите, посочват още в мотивите на доклада, вносителите – кметът Йорданка Фандъкова, председателят на СОС Георги Георгиев, председателят на комисията по култура Малина Едрева и секретарят на Столична община Венера Милова.

Председателят на СОС: Топлата вода в София е осигурена до 31 май, после ще видим

По повод своя 80-годишен юбилей, титлата „Почетен гражданин“ ще бъде присъдена и на проф. Михаил Неделчев една от най-забележителните литературни и обществени фигури на нашето време. Автор е на десетки книги, студии, монографии, активно публикува статии и рецензии в периодичния печат.

Преподавател и изследовател по теория и история на литературата в Нов български университет от 1974 г., доцент, професор, от 2010 г. е почетен професор на НБУ, където е дългогодишен ръководител на Департамент „Нова българистика“.

Общинските съветници гласуваха и званието „Почетен гражданин“ да бъде присъдено и на режисьора Асен Шопов. В над половин вековната  театрална дейност на Шопов фигурират над 100 постановки реализирани на столична и извънстолична сцена, както и два игрални филма. През годините режисьорът остава верен на собственият си стил и избира сериозни текстове, чрез които търси отговорите на въпросите сред зрителите.

Местният парламент одобри по-рано днес улица в район „Подуяне“ да носи името на емблематичния журналист Милен Цветков, който загуби живота си след като колата му беше пометена на червен светофар на столично кръстовище. 

Мая Йорданова
1535 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.05.12 | 16:15

5
КОН, БЕ КОН. ИМА И КОНЕ ПО КРАСИВИ У ПО УМНИ ОТ ТОВА КРАСТАВИ МАГАРЕ.
Шопче

2022.05.12 | 16:14

4
Вярно, почетен глупак, който българският народ, намрази за нула време!!!Никога няма да забравим малоумното му предложение, да се откажем от азбуката ни!!!ИЗРОДИ, за които също ще дойде видов ден

2022.05.12 | 15:54

3
От почетен гражанин на УБО сега и на София,браво.
пешо

2022.05.12 | 15:42

2
пешо коня, еврейче завършило в москва по времето на ссср. докато беше президент ни обяснява как трябва да се лишим от суверенитед за да угодим на господарите на света.
Всичката Мара втасала...!

2022.05.12 | 15:32

1
Вие за Пешо-Коня сте се загрижили-Почетен Кон на София да става...?!Е нЕма скоро дЪ сЪ упраЙми...

Добави коментар

Водещи новини