Терзийски: Който руши пътища, той трябва да плаща

  • 11 май 2022 09:44

  • 354
  • 3
Терзийски: Който руши пътища, той трябва да плаща
© Bulphoto/архив

Регионалният министър Гроздан КараджовГроздан КараджовГроздан Караджов е роден на 14 декември 1966 г. в гр. Стара Загора. Завършва английската езикова обеща на превозвачите разговор за отлагане на новите тол такси. Въпреки това министърът уточни, че няма връщане назад и той не предвижда отлагане.

"Вече доста време беше отложено, редно е всеки мениджър да е подготвил своя бизнес за тази промяна. Целият кабинет, премиерът Петков, министър Караджов и министър Събев са изключително отворени за диалог с превозвачите. Фокусирали сме се върху самите казуси и не искаме те да се политизират, но има такъв елемент, за съжаление", заяви зам.-председателят на регионалната комисия в парламента Йордан Терзийски в "България сутрин".

"Кой руши тези пътища и кой трябва да плаща? 1,2 млрд. лв. на година ни струва поддръжката на пътища. Кой ще ги плати? Пропорцията между винетки за коли и тежкотоварни автомобили трябва да е 1 към 2. Тежкотоварните превози трябва да плащат повече. В момента това въобще не е така. Сумата от тежкотоварните превози е два пъти по-малка. Остава една разлика до 1,2 млрд. лв., която се плаща от всички данъкоплатци", каза още той.

Второкласните пътища трябва да влязат в обхвата на ТОЛ системата, категоричен бе Терзийски. Според него повишаването на ТОЛ таксите е пренебрежимо малко на фона на това да имаме поддържани пътища.

Извиват ли превозвачите ръце?

"Голяма част от тежкотоварните превози са и транзитни. Плащат в пъти по-ниски тарифи от тези, които плащат по европейските пътища. На този етап се планира намаляване на цената на винетките", посочи гостът на Bulgaria ON AIR.

Подновиха се договорите за ремонти и поддръжка на пътищата след частичните плащания към фирмите, а процесът трябва да приключи след около десетина дни. 

"Приоритетни пътища и инфраструктурни проекти не са били реализирани. Има участъци от "Хемус", които все още не са проектирани. При предходни правителства при най-малкото напрежение се е отстъпвало назад. Работи се по всеки един от проектите, магистралите са ни приоритет. Цялата републиканска пътна мрежа има нужда от качествена рехабилитация", подчерта Терзийски.

По думите му са изплатени всички пари на фирмите за зимно почистване. Ако някъде има забавяне, то също ще бъде изчистено.

"Тази година е година на проектиране. Предстоят 83 проекта за основни ремонти. В момента има липса на готови проекти, които да се реализират. Всеки проект трябва да минава през Закона за обществените поръчки", завърши Терзийски.

Десислава Станева
354 3

Коментари 3

Добави коментар
ДОН КОРЛЕОНЕ

2022.05.11 | 10:06

3
НАПОСЛЕДЪК НЕ ИСКАТ ДА ИДВАТ УКРАИНСКИТЕ БЪЛГАРКИ, ТА СЕ НАЛАГА, АЗ С НАЛЧЕТО В ТУМБАЦИТЕ. ДА НЕ СТРАДАТ! :)
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.05.11 | 10:02

2
ЛЮБИМОТО НА ГЮБРЕТАТА Е НЕКОЯ УКРАИНСКА БЪЛГАРКА ДА РАБОТИ НА 2 СМЕНИ У ХОТЕЛА ;) А ТЕХ САМО ДА ГИ БЛЪСКА ЧЕКМЕДЖЕТО У ТУМБАКА :)
ДЕДО ОТ СЕЛО ИЗВОР

2022.05.11 | 10:00

1
КОЙТО ПОЛЗВА И, ПЕЧЕЛИ! ОТ ПЪТИЩАТА, ДА ГИ ПЛАЩА! Е, АКО РЕШИ ДА РАЗКАРВА БЕЗ ПЕЧАЛБА ХРАНА ПО СЕЛАТА, МОЖЕ И БЕЗ ВИНЕТКА :)

Добави коментар

Водещи новини