Енергетикът Христо Казанджиев за novini.bg: Безочие е опозицията сега да критикува за кризата с газа!

  • 10 май 2022 16:01

  • 4154
  • 0
Енергетикът Христо Казанджиев за novini.bg: Безочие е опозицията сега да критикува за кризата с газа!
© bgonear, pixabay

За цената, която ще платим по повод отказа от руския газ и за това кои са най-първостепенните проблеми в енергетиката, с които трябва да се справи правителството, разговарям с енергийния експерт Христо Казанджиев. Той е един от най-добрите специалисти в своята област, член е на УС на Българския енергиен и минен форум.

За цената на руския природен газ мога да кажа, че в момента, в който спрат доставките му, нашето правителство трябва незабавно да се обърне към борсите по света и хъбовете, които предлагат свободен газ. Също така към съответните търговци. Големият ни проблем е, че започваме да купуваме газ на цени от свободния пазар, който е с 20-30% по-скъп. В момента цените започнаха леко да падат, но...

България трябва също така веднага да предприеме мерки и да търси по съдебен ред обезщетение за едностранно прекратените доставки, защото това е драстично нарушение на договореностите. Голямо предизвикателство пред държавата ни е да успее да достави колкото е възможно по-бързо междусистемната връзка Стара Загора-Комотини, за да може да получава физически количества природен газ, а не суапови сделки с какъвто и да е друг природен газ. Договорки да се направят с Гърция за дългосрочни доставки на втечнен природен газ и пак съседите да ни отстъпят своя дял от Азербайджанския си природен газ. Има възможности да дългосрочни споразумения.

Изключително важно е правителството да започне незабавни действия.

Досега премиерът се срещна с гръцкия министър-председател, с президента на Турция, но обществеността не беше информирана за какво точно са се договорили, за съжаление. Няма почти никаква яснота по въпроса. Доколкото знам, е сключен даговор за доставка на количества природен газ до края на годината.

Хората се страхуват от по-висока цена на газа, който се използва в бита. Затова бих посъветвал всички директни потребители на този ресурс да се откажат и да минат на алтернативно отопление през следващия сезон – на ток, пропан-бутан и др.източници.

Бизнесът пък е крайно време да спре да разчита на държавата и в частност на „Булгаргаз”, а веднага да започне да търси алтернативи. Това вече успешно беше направено от „Лукойл”. Затова предприемачите трябва да са по-активни, а не да обвиняват за своята пасивност държавата.

Поскъпването на газа ще се отрази върху цените на всички стоки, които се произвеждат с природен газ. Но такава е пазарната конюнктура в момента и „Булгаргаз” нито има откъде, нито как да осигури алтернативни физически доставки на суровината. Голяма „заслуга” затова има предишното управление на ГЕРБ, които 12 години така и не направиха нищо за диверсифициране на доставките. Напротив, работеха точно в обратната посока, блокирайки всякакви възможности за алтернативни доставки. Аз съм изненадан от безочието на опозицията сега да коментира кризата. Огромни пропуски от тяхна страна бяха правени през годините съвсем съзнателно и преднамерено, за да се лиши България от енергийни ресурси. Големи вреди на българите нанесоха налаганите през годините мораториуми върху проучването за нефт и газ. Блокираха и проектите за изследване на тези суровини.

Единственият, който спечели от всичко това, бе Русия.

Българските политици са зависими, подкупни и са готови за жълти стотинки да продадат националния интерес. Това се знае от всички и у нас, и в чужбина.

Залежи в България има, но малко хора знаят, че беше внесено заявление за концесия без фракинг, но държавата отказа и това се случи още през 2014 г. В момента има проект за проучвания в Северозападна България и той е внесен още през 2019 година в МОСВ за оценка. Чак две години по-късно екоминистерството стартира разглеждането й. Та ето така се работи...

Но хората не бива да се тревожат, че ще останат на студено и тъмно през следващата зима. Но трябва веднага да си потърсят алтернативни отоплителни средства, за които вече споменах.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
4154 0

Свързани новини

Водещи новини