Превозвачите излязоха на национален протест, камиони и автобуси блокираха страната

  • 10 май 2022 11:39

  • 4189
  • 15
Превозвачите излязоха на национален протест, камиони и автобуси блокираха страната
© Булфото (архив)

Превозвачите отново излязоха на протест. Десетки камиони и автобуси се събраха във вторник сутрин на „Цариградско шосе” в София и към 11:00 часа блокираха движението в района на „Врана”.

В Пловдив от рано сутринта бяха блокирани всичките входове на града. От бранша твърдят, че правителството не иска да преговаря. Превозвачите очакват да получат отговори на основните си искания - намаляване на акциза на горивата с 50%, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата.

Вижте какво се случва в Пловдив. Жестоки тапи на един от входовете заради протеста на превозвачите

Малко след 8.00 ч. на „Цариградско шосе” в София се подреди колона от камиони и автобуси. Очаква се малко по-късно те да тръгнат към Министерския съвет. Ще блокират участъците от бул. „Мария Луиза” до бул. „Г. С. Раковски”. Очаква се в района да бъдат разположени около 150 камиона и 50 автобуса. Онези, които няма да могат да влязат в центъра, ще направят протестно шествие от „Цариградско шосе” до „Ботевградско шосе”.

„Напрежението продължава да расте. Г-н Събев и г-н Караджов наливат масло в огъня. След вчерашните им изказвания се организираха протести в много градове, където такива не бяха обявени. Вълната е тръгнала, протестът ще е мащабен днес”, заяви пред Нова Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Според нея с намаляването на акциза на горивата и премахването на биодобавката, горивата ще поевтинеят с между 40 и 50 стотинки.

Относно тол системата Милтенова каза, че промени в средата на годината ще доведат много фирми до фалити.

Всичките шест входа на Пловдив са блокирани от тежкотоварни камиони. На „Асеновградско шосе" се пропускат автомобили само през най-лявата лента. Това доведе до образуването на дълга колона. Очаква се в протеста в града да се включат 300 камиона.

„Продължаваме да искаме оставката на трима министри. Видяхте какво се случи при опита за разговори. Ако исканията не бъдат изпълнени, има риск от фалити - на транспортни компании и автобусни превозвачи”, заяви Илия Костурски, член на УС на Съюза на международните превозвачи.

От своя страна Васил Пиронков, собственик на транспортна фирма, посочва, че проблемът е от години. "В момента се увеличи с ръста на горивата. Регламент 13 70 на ЕС гласи, че общините и държавата, когато възлагат превоз на пътници, трябва да заплащат реално направените разходи и 5% рентабилност. Няма фирми на хранилка. Заплащани са само част от тези средства по този регламент", обясни той. Шофьорите пък са категорични, че искат оставката на цялото правителство.

В Бургас над 100 фирми разположиха камиони и автобуси на ул. „Крайезерна”. Шествието тръгва в 11.00 ч. и се очаква да мине през едни от най-натоварените булеварди.

"Искаме намаление на акциза на 50% и махане на биодобавката за дизела и временно спиране на увеличението на толтаксите. Ако няма чуваемост, на 18 май ще преминем към затваряне на търговски вериги, пътища и граници", коментира Васил Михалев, заместник-председател на Националното сдружение на товарните превози.

"Искаме да се реши проблемът с финансирането на превоза до малките населени места. Ако това не се случи, те ще останат без транспорт след изтичане на договорите. Общините Средец, Малко Търново, Руен, Сунгунларе и Карнобат са заплашени от това. Приходите са много ниски", предупреди Румен Христов, собственик на превозвачески фирми.

Протестиращи затрудняват движението и по магистрала „Марица”, в района на граничен пункт „Капитан Андреево”. Периодично хората блокират платното в посока Хасково и така забавят трафика.

Миналата седмица част от превозвачите напуснаха със скандал срещата с премиера Кирил Петков, на която трябваше да се обсъдят мерки срещу поскъпването на горивата. 

Междувременно от таксиметровия бранш ще решават кога и как да се включат в националния протест на транспортния сектор. Няколко синдиката се събират във вторник на среща, за да обсъдят казуса. От бранша настояват за помощ от държавата, отново заради високите цени на горивата. 

Радина Лазарова
4189 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2022.05.10 | 12:34

1
Тия педали бойковски другаработа нямат ли си?

2022.05.10 | 15:49

15
майка ти всички я шибат, долното
имат,имат

2022.05.10 | 15:32

12
чукат жените на такива плиткоумни като теб
Българка

2022.05.10 | 15:03

10
ГЛУПАК! Цялата държава се задъхва! Ти къде живееш мекере???

2022.05.10 | 14:35

9
Нямат,или протести или гълтане

2022.05.10 | 13:28

4
Имат да шибат майка ти
????

2022.05.10 | 15:40

14
КОИ са "превозвачите"? КОИ са ФИРМИТЕ????
Сукалчета-хрантутници

2022.05.10 | 15:39

13
Свикналите на хранилка, дотирани със стотици милиони, осигурени от ГЕРБ, рова не са никакви бизнесмени, а обикновени хрантутници. Това е изцяло политически мотивиран “протест” и нищо повече.
El toro de la Vega

2022.05.10 | 15:03

11
Като гласувате за комуняги така се получава!Дори ще ви забранят и да стачкувате!Лек ден и късмет на протестиращите!

2022.05.10 | 13:18

2
Подкрепям Украйна, а не Русия, поради следните причини: 1. Украйна е братски народ. 2. Ние сме християнизирали Украйна. 3. Дали сме азбуката на Киевска Рус. 4. 70% от войнишкия състав в руската армия през 1878г. са украинци. 5. Над 200 000 българи са се преселили в земите на Украйна, област Бесарабия. 6. Украйна признава, че е получила азбуката и християнството от България (за разлика от Русия). 7. Украйна никога не е организирала и финансирала бунтове, метежи, въстания и преврати в България. 8. Украйна никога не е организирала политически убийства в България. 9. Украйна никога не е крала архивите ни. 10. Украйна не е крала златния ни резерв. 11. Украйна никога не е разпокъсвала землището ни. 12. Украйна никога не е насъсквала Сърбия, Румъния или Турция да ни нападнат. 13. Украйна не е измисляла нови, несъществуващи езици. 14. Украйна не е измисляла несъществуващите македонска, тракийска, шопска и добруджанска нации. 15. Украйна никога не ни е обявявала ВОЙНА!!! 16. Украйна никога не е прехвърляла диверсионни групи на наша територия. 17. Украйна никога не е имала свои "украинофилски" партии в България, имащи за цел дестабилизацията на държавата и обществото. 18. Украйна никога не е финансирала и поддържала национални движения „Украинофили“, нито участва в правенето на събори, където се веят украински знамена. 19. Украйна не ни продава най-скъпия петрол и газ в Европа. 20. Украйна не заселва стотици хиляди украинци по нашето Черноморие. 21. Украйна не е пращала въоръжени терористи в България. 22. Украински политици не са заявявали, че ще ни изкупят и другата половина от Черноморието, след като вече били изкупили едната половина. 23. Украйна не е финансирала чудовищни терористични атентати в България, най-големите и кървави в света за времето си. 24. Украйна не е промила мозъците на 80% от българите да ѝ се кланят и да предават България, нито дели хората на украинофили и украинофоби, за да внася допълнително разделение и разединение у българите. 25. Украйна не е нападала (за последните 1000 г.), бомбардирала и окупирала България. 26. Украйна не притежава между 30 и 50% от българската икономика и не ни държи в 100-процентова енергийна зависимост от нея посредством свои хора в българския парламент, съдебни и правоохранителни служби и структури. 27. Украйна няма 45-метрови паметници, символизиращи престъпен режим и не ни заплашва, че ще ни се случи случка, ако ги махнем. 28. Украйна не ни е пренаписвала и фалшифицирала историята. 29. Украйна не ни натяква постоянно как ни била освобождавала два пъти и как трябва да сме ѝ вечно благодарни, тоест надупени и подчинени. 30. Украйна не е поставяла свое марионетно правителство и престъпен режим и диктатура, които управляваха 45 години, избиха цвета и елита на нацията и върнаха България със 100 години назад в развитието и. Има и други причини, но тези са основните
А∆¶®™А★

2022.05.10 | 14:00

8
НОМЕР 3 ..., А АКО ВИДА СЪВЕТСКИ ПАРЦАЛ НЯКЪДЕ ...НАПРАВО ДВОЕН ВЪТРЕ...
До долния

2022.05.10 | 13:29

5
Шибай майка си недоносче
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2022.05.10 | 13:25

3
ТИЯ ДНИ ГРАЖДАНИТЕ СЪС СЕЗОННО УКРАИНСКО САМОСЪЗНАНИЕ ЩЕ БЪДАТ НЕПРИЯТНО ИЗНЕНАДАНИ ОТ CAMOOPГАНИЗИРАЛИ СЕ РОДОЛЮБИВИ БЪЛГАРИ. ДАНО ЧУЖДИТЕ ЗНАМЕНА КОИТО НОСЯТ ДА СА С ПОДХОДЯЩ ЗА ТЯХ РАЗМЕР НА ДРЪЖКАТА.
А∆¶®™А★

2022.05.10 | 13:56

7
..МИЛИЦИОНЕРА РАШКОВ ИЗВАДИЛ ЦЕЛИЯТ НАЛИЧЕН СЪСТАВ И ЗАПУШИЛ ПРОТЕСТА И НЕ ДАВА ДА СТИГНАТ ДО МИНИСЕРСКИ СЪВЕТ...ПЛЮС ТОВА ПРОТЕСТА Е ЗАКОНЕН И ИМА ОВЕДУМЛИТЕЛЕН ГРАФИК И ЧАС ...
А∆¶®™А★

2022.05.10 | 13:55

6
МИЛИЦИОНЕРА РАШКОВ ИЗВАДИЛ ЦЕЛИЯТ НАЛИЧЕН СЪСТАВ И ЗАПУШИЛ ПРОТЕСТА И НЕ ДАВА ДА СТИГНАТ ДО МИНИСЕРСКИ СЪВЕТ...ПЛЮС ТОВА ПРОТЕСТА Е ЗАКОНЕН И ИМА ОВЕДУМЛИТЕЛЕН ГРАФИК И ЧАС ..

Добави коментар

Водещи новини