Как добро и зло може да са опечени от общо тесто?*

  • 05 май 2022 14:18

  • 1970
  • 0
Как добро и зло може да са опечени от общо тесто?*
© pixabay, сбж

Една от най-утвърдените баски писателки гостува у нас за представянето на българския превод на романа ѝ „Изчакай да превали”, съобщават от Съюза на българските журналисти.

„В сюжета дълбоко е втъкната острата сянка на ЕТА и осъзнаването, че добро и зло може да са опечени от общо тесто.

В дни на трескава обществена поляризация заради близката до границите ни война, гостуването у нас на една млада писателка от общество, скрило дълбоко моралните отпечатъци от един поне външно вече надмогнат там конфликт, подкани към размисъл за поколенията и жизнените пластове след нас, в които още дълго ще продължават да вибрират разтърсващите ни сега (гео)политически драми.

Паралелите между различни страни и времеви отрязъци винаги са условни, но са неизбежни заради неизменно търсещата собственото си отражение в околния свят човешка природа.

Писателката Катиша Агире дойде от другия край на Европа, от скътаната в извивката на Бискайския залив Страна на баските, чието споменаване и у нас, и другаде, първосигнално веднага извиква асоциации с продължилата десетилетия наред въоръжена дейност на баската националистическа групировка ЕТА. Започнала навремето като антифранкистка съпротивителна организация, после прехвърлила терористичната си структура срещу вече демократизираната испанска държава, ЕТА премина различни метаморфози, напълни испанските затвори със свои членове и официално обяви разпускането си през 2011 г.

Но и до днес белезите от насилието просветват през покрова, който съвременните баски сякаш са хвърлили върху „онова нещо”. Да, даже избягват да изричат и определят какво е било и какво е останало – борба за национална или идейна кауза, тероризъм, злодейство, мрежа, оплела в едно убийци и жертви, едновременна потребност и от възмездие, и от прошка, и от осъзнаване, че добро и зло могат да са изпечени от общо тесто?”

*Заглавието е на редактора. Текстът е със съкращение

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1970 0

Водещи новини