Над 20 ухапани от кърлежи в Кърджалийско за 10 дни

  • 05 май 2022 14:23

  • 373
  • 0
Над 20 ухапани от кърлежи в Кърджалийско за 10 дни
© Novini.bg

Зачестяване на случаите на ухапани от кърлежи в област Кърджали отчитат от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП). Само за периода от 23 април до 3 май потърсилите помощ за отстраняване на животинките във филиалите на спешната помощ в региона са 23, каза за БТА директорът на Центъра д-р Атанас Митков.

Той уточни, че тенденцията се наблюдава със затопляне на времето. За БТА от областната болница МБАЛ“Д-р Ат. Дафовски“ отчетоха същата тенденция и обясниха, че за последните два месеца случаите на ухапани от кърлежи при тях са осем, единият от които на дете. Повечето са от последните дни.

Как да премахнем кърлеж?

Отново за БТА, от Регионалната здравна инспекция посочиха, че въпреки случаите на ухапани, от началото на годината не е регистриран случай на заразен с пренасяните чрез ухапване инфекциозни болести, сред които кримска конго-хеморагична треска, лаймска болест или марсилска треска. 

За предотвратяване на разпространението на кърлежите със затопляне на времето, от общинското предприятие „Озеленяване, благоустройство и чистота“ започват поетапно третиране на тревните площи на територията на община Кърджали от следващата седмица. За целта е изготвен предварителен график. „Приоритетно ще се пръскат парковете и местата с концентрация на детски площадки“, каза за БТА управителят на ОБЧ инж. Раид Идриз. Част от терените вече са окосени, като подготовката им за третиране с препарати продължава.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
373 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини