Пясъчната мафия отново започна да се вихри край Дунав

  • 21 юни 2012 06:17

  • 660
  • 0
Пясъчната мафия отново започна да се вихри край Дунав
©

Незаконен добив на пясък от Дунава започна отново с идването на лятото, пише в. "Монитор", позовавайки се на сигнал на свидетели на далаверата.

Пясъчната мафия е настанила техника на места, намиращи се далеч от хорските погледи, и гребе коритото на реката. Освен че не плащат нищо на държавата за дейността си, нарушителите създават предпоставки и за нещастни случаи. Нелегалните кариери копаят ями, които са опасни дори за опитни плувци, коментират речни специалисти от Русе. Макар че има забрана за къпане в Дунава, в големите горещини хората не се съобразяват с нея и влизат да се разхладят в реката, като стават потенциални жертви на нерегламентираната дейност. Преди няколко години край русенския остров Люляка двама души попаднаха точно в такива ями и се удавиха.

Дейността на нелегалните кариери е опасна и за тези, които се занимават с водни спортове по Дунав. Еколози също негодуват, защото ямите нарушават естественото корито и водят до неблагоприятни процеси в живота на реката. Ако се копае близо до мост, основите му се оголват и по съоръжението се появяват дефекти. Не на последно място с работата си в сивия сектор пясъчната мафия е сериозен конкурент на драгажните фирми, които притежават разрешително за добив и съвестно плащат данъци на държавата.

„Нееднократно сме подавали сигнали в Басейнова дирекция, когато забележим по Дунав нерегламентирано вадене на пясък”, обясни пред „Монитор” изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав (АППД) в Русе инж. Павлин Цонев. Агенцията е структурата, която издава разрешителните на фирмите за добив на инертни материали от Дунав, но тя не е упълномощена да налага санкции на нарушителите. Това е в правото на регионалните звена на Басейнова дирекция, в които гражданите могат да подават сигнали за нарушения.

Според Цонев контролът на ваденето на пясък от Дунав не е достатъчен, затова и далаверата се вихри с пълна сила особено при маловодие.

Последвайте канала на

Десислава Станева
660 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини