Българи и украинци в Кърджали посрещнаха заедно Възкресение Христово

  • 24 април 2022 20:00

  • 1053
  • 2
Българи и украинци в Кърджали посрещнаха заедно Възкресение Христово
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

В Кърджали българи и украинци посрещнаха заедно Възкресение Христово, предаде БТА.

В храма, където служи отец Боян Саръев, те се помолиха за мир и здраве за останалите в Украйна близки на бежанците. Църквата „Свето Успение Богородично“ е първата в района, дала подслон на над 30 бягащи от войната жени и деца. Останалите православни храмове също отвориха врати за украински бежанци.

Първата молитва за Възкресение на Наталия Сас от Одеса беше за нейното семейство: "Молим се за мир и за здраве" - казва Наталия.

Стотици българи посрещнаха Великден в Истанбул

"Всичко друго е второстепенно", смята тя, и допълва: "Да има мир и войната да приключи по-скоро".

Наталия е оставила в Одеса своя мъж, братята си и много близки и приятели. Вълнува се, когато слуша новините за бомбардировките над града.

В Кърджали тя е намерила подкрепа и за първи път е отворила сърцето си за празника: "Празникът тук се усеща" - казва Наталия Сас. Заедно с други украинци е присъствала на службата в храма, боядисвала е яйца.

"Това е много хубаво чувство", добавя жената, която беше една от първите, пристигнали в Кърджали след началото на войната.

За отец Боян Саръев, приютил над 30 бежанци, нормално е българи и украинци да са заедно на Великден. Смята, че за тях остава болката от случващото се в Украйна:

"Те имат едно-единствено желание - да се срещнат и да се съберат отново семействата и да заживеят нормален и цивилизован живот, както е било всякога".

Сянката на войната в Украйна се усети и в други православни храмове, а на много места в Кърджали за Великден имаше празнични концерти.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1053 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
поне да замажете очите на хората

2022.04.24 | 22:30

2
То църквата има ли диалог с някого въобще,освен ако не идва да дава пари,вземете направете нещо богоугодно,направете кухни да храните бедни,помещения да спят бездомници зимата имате толкова сгради дадени за наеми,направете свещи ,по/гре/бен/ия,кръщения и бракове безплатни,плашите се само на дарения да минете а,стига сте скубали миряните и вярващите бедни баби.От нашата църква съм видял досега само още едни скубачи на патицата.
Укронацисти

2022.04.24 | 21:30

1
В църквата!

Добави коментар

Водещи новини