Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи Второ Възкресение Христово, на което текстове от Евангелието бяха прочетени на различни езици

  • 24 април 2022 14:53

  • 567
  • 2
Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи Второ Възкресение Христово, на което текстове от Евангелието бяха прочетени на различни езици
© Getty (архив)

Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит, отслужи днес празничното богослужение за т. нар. Второ Възкресение Христово в митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя". На службата, наречена още вечерня, за втори път след полунощ прозвуча евангелският текст, възвестяващ за възкръсналия Спасител, предаде БТА.

На празничната литургия, по традиция, бяха прочетени текстове от Евангелието на различни езици, посветени на Възкресението на Божия син - Иисус Христос. Така се напомня, че благата вест за Христовото Възкресение е била отнесена от апостолите до всички народи по света.

В митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя" евангелският разказ за явяването на Иисус Христос на неговите ученици в Ерусалим беше прочетен на древните езици - църковнославянски, който е близък до старобългарския, латински, гръцки, иврит, както и на много от съвременните европейски езици.

В богослужението участваха отец Николай Георгиев - предстоятел на катедралата "Св. великомъченица Неделя", свещеници от Софийската епархия и от храма, представители на Руската и на Румънската православна църква у нас. Те прочетоха текст от Евангелието на руски и на румънски език.

Храмът беше изпълнен с много вярващи, дошли заедно да почетат Възкресение Христово - Великден, наричан "празник на всички празници".

Белоградчишкият епископ Поликарп прочете пред събралите се вярващи в храма патриаршеското и синодално Пасхално послание за Възкресение Христово до българския народ. В посланието си патриарх Неофит и митрополитите от Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) отбелязват, че светлината на Възкресението ярко озарява днес цялата Вселена и чистата радост от победата на изгрелия от гроба Живот ни въздига високо над всичко земно - над всяко страдание, горест и безнадеждност, като преизобилно изпълва душите и сърцата ни, за да възкликнем, тържествувайки: Христос Воскресе.

Негово светейшество и архиереите от БПЦ-БП подчертават обаче в посланието си, че и днес виждаме враждата и омразата между хората, желанието за превъзходство и надмощие над другия да продължават да обсебват човешкия ум, да помрачават Божия образ в човека и да ни отдалечават от Небесния Отец. Трудно ни е да се примирим с това и отказваме да го сторим, и отново свидетелстваме за това колко благ, търпелив и многомилостив е Господ, Който не иска и не търси "смъртта на грешника", но желае "да се отвърне грешникът от пътя си и да бъде жив" (Иез. 33:11), се казва в патриаршеското и синодално послание за Възкресение Христово.

Възкресение Христово, или Великден, е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Със смъртта си Иисус Христос е изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си дал надежда за живот след смъртта.

В евангелските текстове често се споменава, че приживе Иисус Христос нееднократно е предсказвал разпъването си на Кръста и Възкресението си след три дни. Когато на третия ден след погребението му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Иисус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
567 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ДРУГАРЯ САТАНА

2022.04.24 | 23:46

2
И 20 ЛИТУРГИИ ДА ОТСЛУЖИТЕ, ХРИСТО НЕ-МА ДА ВЪЗКРЪСНЕ :)
На Украински еднозначно

2022.04.24 | 16:21

1
Английски и френски.

Добави коментар

Водещи новини