Джо Байдън - Мохамед бин Салман....rien ne va plus? 

  • 21 април 2022 18:05

  • 5115
  • 0
Джо Байдън - Мохамед бин Салман....rien ne va plus? 
© pixabay, wikipedia.org

Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.   

В световните експертни кръгове нееднократно се налага мнението, че ако не беше беше разривът между лидерите на САЩ и Саудитска Арабия, най-големият износител на нефт в света, едва ли руският президент Владимир Путин щеше да се реши на своята агресия срещу Украйна. Големият въпрос обаче е доколко антагонизмът е преодолим или не става въпрос за изнудване по време на тежко за САЩ изпитание, каквото е войната в Украйна.

Отделни събития от изминалата седмица сякаш подсказват, че

отношенията между президента Байдън и принца-престолонаследник Мохамед бин Салман /MBS/ са достигнали точка, от която няма връщане назад.

Очевидно демонстративно в телефонен разговор саудитският лидер потвърди създаването на Съвет за стратегически взаимоотношения с китайския президент Си Дзинпин. Освен това саудитските медии шумно информираха и за поредния контакт с Владимир Путин. Експертите обаче поставят акцент върху осмиването на американския президент Джо Байдън /за пръв път/ в популярно саудитско политическо ток шоу „Студио 22“ на популярния водещ Халед ал Фарадж в известната саудитска телевизионна мрежа MBC.

В него американският лидер е пресъздаден като сенилен старец, който бърка географски понятия /Испания, Африка и Русия/, както и жена си със заместничката си Камала Харис. Твърде вероятно самият сценарий да е взет от предаването на водещия по телевизия Фокс нюз Тъкър Карлсън. Саудитският шоумен иронизира отделни изказвания на Байдън, които директно са възприети от американския му колега. Закачките са толкова саркастични, че шумът който се вдигна в саудитските социални медии е безпрецедентен. В случая трябваше да се намеси дори бившият ръководител на саудитското разузнаване Турки ал Фейсал /човекът осигурил стотиците милиарди долари за финансирането на американското оръжие за афганистанските муждахидини, разгромили СССР/. Той счита, че „след като американските медии осмиват MBS е нормално и саудитските да могат да правят същото с американския лидер“.

Сякаш се наблюдава открито противопоставяне между две обществени мнения относно бъдещето на двустранните отношения.

В тази светлина дори американци, които не харесват Байдън се намесиха да защитят своя президент, отбелязвайки че не е редно съюзник от десетилетия да има такова поведение спрямо държавния глава на САЩ.                

Анализът на спора между двамата лидери директно води да взаимното преплитане на интересите на управляващите елити на двете страни през последните 6-7 години. MBS стана видим участник в американската предизборна кампания. Той е поощряван от републиканците да продължава по същия път. След малко повече от половин година са частичните избори за американския законодателен орган.
Преди 10 дни над 20 законодатели от Демократическата партия изпратиха писмо до Байдън, в което те поискаха от него твърда позиция спрямо MBS. Материалът беше публикуван в сайта Intercept. В него се казва, че «саудитското правителство отказва да сътрудничи на правителството на САЩ след руската инвазия в Украйна и последвалата криза. Вместо да се вслуша в призивите на нашето правителство за увеличаване на производството на петрол, първоначална стъпка, която би свалила цените на петрола незабавно, Саудитска Арабия избра да се включи в преговори с Пекин. Дори обсъди ценообразуването в юани на част от продажбите на петрол за Китай, мярка, която ще отслаби долара.“ В анализа още се отбелязва за „стремежа към придобиване на собствена ядрена технология, липса на отговорност по делото за убийството на опозиционера Хашоги, войната в Йемен, липса на напредък в равенството на половете и правата на работниците.“ Всичко това подсказва, че в Демократическата партия са направили обстоен и детайлизиран анализ на двустранните отношения, без обаче да го публикуват.  

Нещо повече, предизвикателното поведение на саудитския лидер се превърна в причина за електорална мобилизация на сега управляващата партия в САЩ. Стана ясно, че още миналата година по време на изслушване на Държавния секретар Антони Блинкин администрацията е имала намерение да направи „широк преглед на отношенията Саудитска Арабия – САЩ“, без да се дават допълнителни детайли. Споменатият сайт Intercept обаче цитира анонимен служител на американското разузнаване, запознат с въпроса, който отбелязва, че е реализирана „процедура с гриф високо класифицирана оценка на националното разузнаване" по въпроса. Това е анализ, осъществен в началото на годината, контрибутори към който са били всички американски разузнавателни агенции. Видно е, че сроковете са били скъсени, тъй като подобно действие продължава обикновено месеци, дори години.

В свой материал разследващата журналистка Вики Уорд навлиза в детайли във взаимоотношенията между саудитското кралско семейство и управляващите партийни елити в САЩ. Тя обяснява защо през 2017 г. саудитският инвестиционен фонд PIF е „инжектирал“ над 2 милиарда долара във фонда на зетя на Доналд Тръмп Джеред Кушнер Affinity Partners. Този акт на саудитите е коствал на Кушнер отказ на ЦРУ да му даде достъп до най-високо ниво на класифицирана информация. В същото време зетят на Тръмп е блокирал потенциалната подкрепа на американското правителство за опита за „законен преврат“ през 2017 г. на братовчеда на MBS – Мохамед бен Найеф /MBN/.

Последният е вярвал, че има достатъчно широка подкрепа от т.нар «Министерски съвет», т.е.  агенцията за разузнаване, за да успее да детронира не само братовчед си, но и неговия баща – крал Салман. Според Уорд MBN се е надявал да експлоатира дългите години на плодотворна работа между него, в качеството му на министър на вътрешните работи на Саудитска Арабия и американските служби. Не само той, но и легендарният саудитски вътрешен министър /над 20 години/ – неговият баща Найеф бен Абдул Азиз се възприемат като най-добрите съюзници на Вашингтон в борбата срещу радикалния ислям, по-специално срещу Ал Кайда. Последната дори се опита да направи атентат срещу него. Експерти считат, че практически MBS си е платил, за да бъдат неутрализирани съюзниците на неговия братовчед и опонент за трона в американските правителствени среди, съсредоточени в разузнавателните служби.

В своето разследване Вики Уорд популяризира тезата на бившия офицер от ЦРУ, познаващ лично MBS Брус Ридъл. Тя е, че „MBN остава най-вероятният наследник, ако неговият братовчед някога бъде детрониран, независимо, че е в затвора вече от две години“. Ридъл добавя за MBN: „Той е истински национален герой, рискувайки няколко пъти живота си в борбата срещу Ал Кайда. Той е награждаван лично от Майк Помпео за спасяването на живота на американци. Паралелно с това той е противник на войната в Йемен, която бе подпалена от MBS.“

Все пак Ридъл хвърля светлина, че MBN използва сходни методи в САЩ като тези на своя братовчед. Офицерът от ЦРУ информира, че малко преди „легалния опит за преврат“ през 2017 г. MBN наема фирмата на известния лобист Робърт Страйк, с цел да лъска имиджа му пред американското общество, институции и центрове за взимане на политическо решение. Той е заплатил за тези услуги в рамките на 5,4 милиона долара. Това става само седмици преди MBS да посети Белия дом и да се срещне с Доналд Тръмп и с неговия зет Джеред Кушнер, както и седмици преди крал Салман да отнеме статута на престолонаследник на саудитското кралство на MBN, след което дава поста на син си MBS. Още тогава се смята, че MBN е казал на лобиста да действа бързо, тъй като „MBS и Кушнер вече са направили някакъв съюз, за да го отстранят“. Идеята на MBN е била да направи свое лоби в американските институции, които да внушат на Салман и MBS, че ако той бъде отстранен всички двустранни договори и добри отношения ще бъдат компроментирани.

Според Ридъл „машината Кушнер-MBS“ надделява и успява да парира опитите на привържениците на MBN да вземе връх. На 6 март 2020 г. последният е арестуван и обвинен в държавна измяна, която той отрича. В тази светлина са разсъжденията какво ще стане в Рияд, когато настъпи леталният край за 86-годишния крал Салман. Според Ридъл това не означава автоматичното обявяване на MBS за крал. То трябва да бъде потвърдено от Комисията за полагане на клетва. Счита се, че ще има такива нейни членове, които няма да съгласни, независимо че са се съгласили приживе на крал Салман да приемат сина му за престолонаследник. Голямото предизвикателство се оказва MBN, който от две години е „изчезнал“. Въпросният агент на ЦРУ счита, че администрацията на Байдън ще се опита да реабилитира MBN. Той е убеден, че настоящият директор на ЦРУ Уилям Бърнс прави всичко възможно, но се оказва, че то не е достатъчно.

Новината за щедрото финансиране на Джеред Кушнер от страна на MBS идва в момент, в който между САЩ и Саудитска Арабия имат обтегнати отношения заради цената на нефта. Запознати се питат защо Джо Байдън не зачеркне миналото и не започне на чисто с MBS заради инфлацията, генерирана от високите цени на нефта. Уорд отстоява тезата, че вестник Вашингтон пост няма да му позволи, заради Джамал Хашоги. В този вестник десидентът пускаше редовно своите анти-MBS статии. Нещо повече, именно тази медия, която се води за най-близката до властта в Белия дом, публикува редакционната си статия за предоставянето на огромната сума от 2 милиарда долара на Джеред Кушнер. Без да се споменава името на MBN вестникът извежда като пример на корупционна практика купуването на влияние в Белия дом, с цел елиминирането на по-достоен политически лидер в трета страна, с който не само САЩ добре са работили против тероризма, но и сега нямаше да имат проблеми с поддържането на баланс на нефтодобива в световен мащаб.         
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
5115 0

Свързани новини

Водещи новини