Няма доказателства за убити българи в сблъсъците в Одеса на 2 май 2014 г.

  • 21 април 2022 14:56

  • 3992
  • 0
Няма доказателства за убити българи в сблъсъците в Одеса на 2 май 2014 г.
© Група

enlightenedЗагиналият по време на размириците от 2 май 2014 г. в Одеса „Иван Милев“ не е от български произход;
enlightenedНяма установени факти за загинали българи на този ден в украинския град;
enlightenedБългарският културен център не е бил умишлено опожарен.

 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13308

Линк към оригиналния публикуван материал на Мина Киркова
във Factcheck.bg 
>>> >>> >>> ТУК

От началото на руската инвазия в Украйна активно се разпространяват неверните твърдения, че българите в Украйна са системно тормозени и дори убивани. Особено популярна е историята за „българи, изгорени живи“ по време на събитията в Одеса на 2-ри май 2014 г. Говори се конкретно за „българина инж. Иван Милев – жив изгорен в Одеса на 2 май 2014 – деец на българската общност“.

Чрез социалните медии и различни сайтове тези твърдения са достигнали до над един милион потребители.

Събитията в Одеса се разиграват в контекста на остро противопоставяне между украинските граждани с проруски настроения, настояващи за федерализация на Украйна и привържениците на Майдана, които са за запазването на единството на страната и за европейската ѝ интеграция. За улеснение и яснота в текста двете групи са обозначени като проруски и проукраински настроени граждани.  

Какво се случва в Одеса на 2-ри май 2014?

Информация за случилото се на 2 май 2014 г. в Одеса е запазена от „Група 2 май“ – сдружение, създадено от журналисти от местни медии, експерти и активисти. Те провеждат собствено разследване и събират архив с цялата налична информация за събитията от деня, който включва свидетелства на очевидци, интервюта с органите на реда, видеоклипове от сблъсъците в града.

Украинските власти са критикувани остро от международни организации, сред които Върховният комисариат на ООН за човешките права за това, че години след събитията все още не е потърсена отговорност за убийствата, извършени на Майдана в Киев и в Одеса през 2014 г. Според доклад на организацията, публикуван броени дни след събитията в Одеса, случилото се там е довело до втвърдяване на позициите и изостряне на риториката на омразата. Отправен е и призив за мобилизация с цел включване в местните въоръжени групи в източните региони Донецк и Луганск.

Каква е хронологията на събитията, представена в архива на „Група 2 май“:

В Одеса се играе футболен мач между местния отбор „Черноморец” (Одеса) и „Металист” (Харков). Преди срещата проукраински настроените феновете и на двата отбора излизат на шествие по улиците на Одеса, заедно с още местни активисти и жители на града – общо около 2000 души.

В същото време, на площад „Куликово Поле” пред Профсъюзния дом е разположен палатков лагер на проруска група. Когато разбират за задаващото се шествие, протестиращите бързо събират хора за контрашествие. Техният брой е около 300 души, но според свидетелствата, те са далеч по-добре организирани.

Проруските протестиращи се опитват да притиснат проукраинската група на една от големите улици в града. Започва стрелба и от двете страни и няколко души са ранени. Численото превъзходство на проукраинското шествие все пак оказва влияние и проруските протестиращи се разпръскват, като голяма част от тях се опитват да намерят убежище на покрива на Профсъюзния дом в центъра на града. Те са обкръжени и сраженията продължават.

Свидетели информират, че и двете страни са хвърляли самоделни бомби коктейл „Молотов” едни срещу други. Използването им води до пожар в Профсъюзния дом. Вратата на сградата е залостена от проруските протестиращи, които са се барикадирали вътре.

Пожарната служба не отговаря достатъчно бързо на повикванията и 42 души загиват при пожара. Полицията също не успява да реагира адекватно, въпреки че местните власти са предупредени за очаквана ескалация на напрежението.

Разследването на „Група 2 май” заключава, че трагедията е резултат от провокация на проруските групи. По думите на Урс Швингер, цитиран от Дойче Веле, при идването си в Одеса те са били въоръжени.

Кой е Иван Милев и бил ли е „изгорен жив”?

Постове, многократно споделяни в социалните мрежи у нас, твърдят, че сред жертвите на сблъсъците в Одеса има и българин – „инж. Иван Милев”. Нещо повече, внушава се, че предполагаемият му български произход има нещо общо със смъртта му – бил е „изгорен жив” от украинците. Кой е обаче е Иван Милев и има ли доказателства, че е българин? Единствената следа към човек с подобно име води към списъка с жертвите на пожара в Профсъюзния дом в Одеса, които по официална информация на украинските власти са починали от задушаване.

Популярността на твърдението предизвиква и много потребители да потърсят истината за Иван Милев. Един от тях е блогът „Землевеж”, където авторът установява, че името на загиналия в пожара всъщност не е Иван Милев. В списъка с жертвите на пожара от 2 май 2014 г. фигурира името Иван Мильов – на украински то се изписва така: Іван Мільов. На руски език името се пише по друг начин – Иван Милëв. Двете точки на буквата „е” обаче рядко се изписват в рускоезичните издания. Така, четейки списъка с жертвите от трагедията в Профсъюзния дом в Одеса на руски език, човек може да се заблуди, че става дума за Иван Милев, което не отговаря на официалната информация за жертвите на пожара. 

Българин ли е Иван Мильов? 

След смъртта на Иван Мильов в пожара в Профсъюзния дом, в Украйна възниква полемика именно около неговата самоличност. Някои медии публикуват, че Мильов е от гагаузки произход и е роден в Молдова, като дори се споменава, че гагаузката общност в Молдова ще плати за погребението му. Няколко седмици по-късно близките на Мильов пишат официално писмо до украинските медии, в което опровергават твърденията за произхода на загиналия. Според написаното от сестра му, публикувано в няколко медии, Иван Мильов е четвърто поколение украинец и е роден в Одеса. 

Никъде не се споменава, че този човек е от български произход. 

Защо тогава се твърди, че „българинът Иван Милев” е изгорен жив? 

На сайта на Асоциацията на българите в Украйна може да се открият сведения за човек на име Иван Милев. Този човек обаче изобщо не живее в Одеса, а в друга област на Украйна – Запорожие. Там той е основал местно българско дружество през 2000 г. Този човек обаче няма връзка със събитията в Одеса от 2014 г. 

В „Уикипедия” може да бъде открита и страница за мнимия Иван Милев, който е „бил изгорен жив” в Одеса. Сайтът вече е маркирал тази страница като съдържаща дезинформация. Основното сведение, на което се позовава тази страница в „Уикипедия” е интервю на Българското национално радио от 2015 г. с бесарабския българин Григорий Шишман. Той определя загиналия в Одеса Иван Милев като „български общественик”. Интервюто може да бъде чуто тук, но в него не се споменава нищо за Иван Милев. 

Освен Иван Милев, в широко разпространената публикация се твърди и че още един българин е загинал по време на размириците на 2 май 2014 г. – Александър Николов. В пълния списък със загинали в деня на сблъсъците обаче не може да бъде открит човек с такова име. 

Запален ли е умишлено българския културен център в Одеса? 

Публикацията твърди, че българският културен център в Одеса е бил „опожарен”. Това е далеч от истината – пожар в Българския културен център в Одеса е имало на същия злополучен ден – 2 май 2014 г, но той със сигурност не е бил „опожарен”. По време на сблъсъците между двете протестиращи групи коктейл “Молотов” е ударил един от прозорците на седалището на Българския културен център. Той се намира на ул. “Вицеадмирала Жукова” 9. Това е точно до мястото, където са се водили най-ожесточените сражения между двете групи протестиращи – Гръцкия площад.

Пред българския сайт eurochicago.com директорът на Българския културен център по това време Дмитрий Терзи казва, че тъй като сградата се намира в центъра на града, където са станали размириците, те също са станали обект на вандализъм. Официалната позиция на Министерството на външните работи от 2014 г. е, че българският културен център не е бил обект на целенасочено нападение и е понесъл минимални щети. 

Проверено:

Противопоставянето между проруските и проукраинските активисти и въоръжените сблъсъци между тях нямат нищо общо с българската общност в града. Внушението, че украинците са извършвали престъпления на етническа основа срещу българи, не се потвърждава от събраните факти за случилото се.

Последвайте канала на

Александър Томов
3992 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини