Симеон II присъства на дегустация на български вина в Мадрид

  • 11 април 2022 12:00

  • 542
  • 0
Симеон II присъства на дегустация на български вина в Мадрид
© Пресофис на Симеон Сакскобургготски

Негово Величество, заедно с Н.Ц.В. Княз Кубрат и Н.Ц.В. Княгиня Карла присъства на 6-ти април на първата по рода си дегустация на български вина в испанската столица. Събитието се проведе в салоните на Центъра на автономна област Ла Риоха и бе организирано от посолството на Р България и Центъра на област Ла Риоха в Мадрид.

Пред около 80 души, сред които сомелиери, ресторантьори, хотелиери, председатели на винени асоциации, на асоциацията на сомелиерите, дистрибутори на вина, представители на медии, както и на кметството на Мадрид, се проведе съвместна дегустация на български вина от специфични български сортове грозде и на няколко от Ла Риоха – един от най-прочутите винарски региони в Испания. Центърът е традиционно място за винени дегустации и се намира на най-емблематичната централна улица на столицата, престижен референт за събития от този род. Събитието бе открито от Хосе Руперес, президент на Центъра на автономна област Ла Риоха и българския посланик г-н Алексей Андреев.

Представители на три български винарни – винзавод „Асеновград“, винарна „Златен Рожен“ и винарна „Братя Минкови“, направиха презентация на селектирани специално за събитието вина. Подбрани бяха винени сортове, които не се срещат на испанския пазар, като мавруд и мелник, произведен от редкия сорт широколистна мелнишка лоза.

Съпътстващи дегустацията бяха на български продукти като гъши дроб, представен под формата на деликатесни хапки и еленски суджук на българските марки „Волекс“ и „Woodsfood“.

Сакскобургготски: Ако не харесваме Путин, не значи автоматично да мразим Русия

Безспорен победител на този своеобразен дуел, както бе представено събитието, бяха българските вина. Испанската публика бе приятно изненадана, като някои от присъстващите сомелиери взеха думата, за да изкажат впечатленията си от високото качество на нашите вина, признавайки, че не са познавали виненото ни производство, което според тях е на изключително високо ниво. Бяха изказани поздравления към българските винопроизводители за постигнатото качество на продукцията им.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
542 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини