1000 души кандидатстват годишно за убежище в България

  • 19 юни 2012 10:52

  • 543
  • 0
1000 души кандидатстват годишно за убежище в България
©

В България средногодишно кандидатстват за убежище около 1000 души, съобщи пред журналисти Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет.

Той информира, че в момента няма миграционен натиск към нашата държава, въпреки че има горещи точки в Близкия Изток. 

Казаков информира, че държавата прави всичко възможно, за да повиши своите усилия в областта на убежищата. Той поясни, че е открит първия транзитен център, един от най-модерните в Европа, който се намира в района на Свиленград. Там ще се определя дали даден бежанец може да получи статут или не.


"Държавната агенция за бежанците предоставя статут на бежанец на около 23 - 25% от кандидатстващите за убежище. Най-големият поток от бежанци в последните пет месеца е от Афганистан, Сирия и Ирак. Най-предпочитаната страна за презаселване за бежанците от Северна Африка е Италия, от Афганистан и Ирак - Гърция", заяви Никола Казаков.


Самер Абделлатиф, бежанец от Ирак, който живее от 4 години в България, отбеляза: „Животът на бежанеца в България зависи от самия човек, не от държавата. Той, ако иска да живее, ще живее. Трябва да учи езика, да намери работа и ще живее спокойно и нормално. Тук хората нямат лошо отношение към нас. Няма значение арабин ли си или българин. Това е важното. Много съм доволен от хората тук и от държавата. Моето семейство е много щастливо тук. Децата ми учат английски и български в училище и арабски вкъщи”.

Последвайте канала на

Десислава Станева
543 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини