Проф. д-р Св. Велизарова за novini.bg: Задължителните ваксинации при децата са паднали под 90 на сто и трябва да внимаваме за поява на морбили и др..

  • 18 март 2022 14:45

  • 1521
  • 0
Проф. д-р Св. Велизарова за novini.bg: Задължителните ваксинации при децата са паднали под 90 на сто и трябва да внимаваме за поява на морбили и др..
© pixabay, личен архив

Хората обсъждат помежду си, че откакто започна войната между Русия и Украйна, коронавирусът сякаш изчезна и медиите спряха денонощно да популяризират заразата. Така ли е наистина и каква е фактическата ситуация към момента? Върлуват ли други вируси и какво се случва в сферата на здравеопазването? Разговарям с проф. д-р Светлана Велизарова, специалист по белодробни болести, завеждащ на Клиниката по пневмология и фтизиатрия /болести на дихателната система/ към Детската болница „Проф. Иван Митев”.

Наистина медиите спряха да коментират така гръмогласно коронавируса, откакто започна войната. При децата има много леко спадане на броя на заразените, но в никакъв случая не мога да твърдя, че има ограничаване на случаите. Боледуват масово деца до 3 годишна възраст. Ще си позволя да изразя мои лични наблюдения: боледуват децата на онези майки, които не са се ваксинирали, поради бременността. И сега се заразяват и майките, и децата.

Ваксинацията остана на заден план, хората се обнадеждиха, че щом спират някои ограничителни мерки, то значи положението върви на добре. Да, ама не.

В европейски мащаб в момента има леко повишаване на заболеваемостта . Лично аз смятам, че у нас донякъде сме достигнали колективния имунитет, но все още има непреболедували и заразяващи се.

Говорим за вирусно заболяване, което не може да изчезне със сигурност. На мен ми се струва, че през есента може да имаме отново лека, малка вълна, но ковид инфекцията ще се превърне като тази от грипа и ще трябва да се ваксинираме в есенно-зимният сезон. Впрочем, в момента върлува заразата от грип „А”, който протича доста по-тежко, отколкото Омикрона.

Много е просто хората да се ориентират сами от какво са се заразили.

При грипа вие можете да посочите часа, в който сте се разболели. Той започва рязко, драматично, с висока температура, болки в стави и мускули, разтрисане, болки в гърлото, но не задължително да има хрема. Можете да кажете: до 11.45 часа ми нямаше нищо, а след това имах вече грип. Докато при ковида всичко протича по-бавно, започва с гърлобол, хрема, температура и т.н...

Много е важно на всички бежанци, които идват у нас, да се прави епидемиологчна анкета, за да има яснота кой от какво е боледувал, ваксинирани ли са и т.н. Това е много важно особено за децата. С тревога от Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че общо задължителните ваксинации за децата у нас са паднали под 90 процента. Това означава, че може да се появяват епидемиологични взривове от морбили или друго заболяване. Примерно в Израел се появи полиомеалит, а там имат перфектно работеща здравна система.

Последните близо две години, ние покрай ковид забравихме за всичко останало, което, според мен, е крайно неправилно.

Сегашната вълна предполагам, че към края на април ще изчезне и през лятото ще сме по-спокойни. Есента ще видим дали повече от 70 на сто са минали през ковида. Смятам, че имунитетът по повод на тази зараза, не е дълготраен, тъй като е много вариабълен и бързо минава от един щам в друг.

Препарат трудно ще се изработи в скоро време. Но няма как за година и половина да се направят и ваксини, и препарати и всичко останало. Ковидът вече не е толкова опасен нито за деца, нито за възрастни. Не бива да се забравя обаче, че всеки вирус е опасен за хронично болните и възрастните. Вече познаваме коронавируса и се справяме добре.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1521 0

Свързани новини

Водещи новини