Общинските бази в Свищов са запълнени до краен предел с бежанци от Украйна

  • 14 март 2022 14:38

  • 466
  • 0
Общинските бази в Свищов са запълнени до краен предел с бежанци от Украйна
© Булфото архив
Слушай новината Слушай новината

Ректорът на Стопанската академия в Свищов професор Мариана Божинова днес е на среща в Министерството на образованието и науката, за да поиска държавна помощ за висшето училище, което за своя сметка настани и изхранва бежанци от Украйна. 

22 жени и деца, сред които и 8 месечно бебе, намериха подслон в трети блок на студентските общежития на Стопанската академия в Свищов. В бежанския автобус се запознават 35-годишната Алина и 33-годишната Наталия, които бягат от войната с децата си. 

„Тръгнахме от Измаил. 14 часа пътувахме. Пътят беше тежък. В Измаил имаше два взрива. Децата психологически много се страхуват, също и възрастните. Свищов ни посрещна много добре. Всички хора тук са отзивчиви и добри. Всички ни помагат. Огромна благодарност. Носят ни много дарения от Червения кръст и хора с добри души, с открити души“, разказва Алина пред БНР. 

Стопанската академия в Свищов прие бежанци, но иска помощ

„Седяхме в автобуса до границата. В Румъния сменихме друг автобус и ни докараха дотук. Топло и уютно е. Хубаво е тук, всичко е много хубаво“, споделя Наталия. 

Двете украинки са сами с четирите си деца в Свищов. Не искат да остават в България, чакат заветното обаждане кога войната ще приключи, за да се приберат при съпрузите си в Украйна.  

„Там са нашите роднини, съпрузите ни. Мъжете не могат да тръгнат. Ние искаме да бъдем със семействата си. Искаме да сме заедно с нашите роднини. Искаме да сме вкъщи, в Украйна. Засега не можем да кажем за колко време сме тук. Много се надяваме всичко това бързо да свърши и да се върнем в Украйна“, казва Алина.  

„Там са нашите близки. Много от тях не тръгнаха. Да, в нашия Измаил е тихо, но има много градове, където се стреля. Всяка сутрин се събуждаш и звъниш, и пишеш, просто питаш наред ли е всичко, живи ли сте. В Одеса, в Николаев, там всеки ден хората се бутат, излизат от взривовете. Хора загиват, губят връзка с роднините и близките. Не знаеш какво да очакваш. Това е страшно. Надежда естествено има, че всичко ще бъде добре, ще бъде мир. Ние се надяваме на това. Тук не се нуждаем от нищо, но разбираме, че в Украйна много хора се нуждаят от помощ. Искрено се надяваме, че всичко ще бъде наред“, допълва Наталия. 

Децата на Алина и Наталия са момче и момиче на 5 години и две девойки на 11 и 13 години. Няма да ги записват в българско училище. Чакат в студентското общежитие да бъде инсталиран интернет, за да могат от днес с устройствата, които носят, децата да учат онлайн в украинските си училища.  

Целият трети блок на студентските общежития на Стопанската академия е предназначен за украинските бежанци, поясни Митка Расимова, управител на Студентския град в Свищов: 

„Стаите в общежитието са 110. В момента шестият и петият етаж вече са пригодени с олекотени завивки, печки, кани за топла вода, сапуни за децата. Имаме доста дарения, с които можем да задоволим нуждите на всички, които желаят и имат нужда от всякакви неща. Работим по останалите етажи във връзка с оборудването, с бойлери. 330 легла имаме, които можем да предоставим“. 

Бежанците от Украйна достигнаха 2,7 милиона, мнозина разказват потресаващи неща за разрушения и смърт

Първият бус с дарения, събрани от Българския червен кръст във Велико Търново, пристигна при украинските бежанци в Свищов, съобщи доброволецът Добромира Мусева:  

„Храна, одеяла, хладилници, микровълнова печка, плодове, малко дрехи, рисунки, оцветявки, детски играчки. Другата седмица пак ще докараме. Хигиенни материали също има, дезинфектанти, мокри кърпички, памук, сапуни, събрано от дарители изцяло от община Велико Търново. Даренията са ежеминутни“. 

В кампанията за подпомагане на украинските бежанци се включват много свищовлии, които носят дарения на място в базите, където са настанени майките и децата. Сред дарителите са пенсионерката Теменуга Блажева и пасторът Анатоли Янков: 

„Каквото можехме – чай, кафе, кроасани за децата, легени за майките, постелъчен материал, хавлиени кърпи, домашни съдове. Всичко, което вкъщи можеше да послужи, сме го отделили“, каза Блажева. 

„Памперси, четки, пасти за зъби, шампоани и ще се опитаме да снабдим това, което можем, а всичко останало, ако има нужда, която не можем, ще обявим кампания за набиране на ресурси“, посочи Янков. 

Всичко е безплатно за украинските жени и децата им. Общинските бази в Свищов са запълнени до краен предел с бежанци от Украйна и затова Стопанската академия отвори след разрешение на министъра на образованието реновирания трети блок от студентските общежития. Базата не е приемала хора от 10 години и трябваше сериозен ремонт, който е за наша сметка с ограничения ни бюджет, плащаме на ресторантьорска фирма и храненето на бежанците, поясни ректорът проф. Мариана Божинова:  

„Трябваше за много кратко време с наши средства да възстановим електроснабдяването, повишаване мощността на трансформатора, да закупим електроуреди, отоплителни уреди за всяка стая, 110 стаи са. Досега сме направили около 20 000 лева разходи“. 

Проф. Божинова се надява на държавна помощ за поемане на разходите и на 40 лева за базите за настаняване. По тези проблеми ректорът на Стопанската академия днес има среща в Министерството на образованието: 

„Мисля, че ще се стигне до решение на този проблем, защото, ако в противен случай не се поемат тези разходи, няма как Академията да издържи и трябва да спрем. За тока, това е промишлен ток, всичко е на ток, за вода и т.н. Сега можем да издържим до 50 човека, но по-нататък абсолютно нищо не можем да направим, просто защото нямаме пари. Между впрочем в дългосрочен план би следвало да наемаме допълнително и персонал“.   

Стопанската академия и фондация „Димитър Ценов“ обявиха дарителска сметка за подпомагане на бежанците от Украйна. 

Фондация „Димитър А. Ценов” 
IBAN: BG21 CECB 9790 10I9 4549 00 
BIC - CECBBGSF 
Централна кооперативна банка АД 
Основание: За бежанците от Украйна 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
466 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини