Петте тайни на столетниците от областта Чиленто в Италия

  • 14 март 2022 14:20

  • 3504
  • 0
Петте тайни на столетниците от областта Чиленто в Италия
© Unsplash, pixabay

Причините за най-високата концентрация на столетници в света в района на Чиленто са мистерия от години. Сред тях на първо място е храненето на базата на прочутата средиземноморска диета, дефинирана от двама американски учени – Ансел и Маргарет Кейс, които се заселват в Чиленто в началото на 60-те.

Какво представлява същността на Средиземноморската диета?

В книгата „Методът Чиленто“ е дадена подробна разбивка на видовете хранене по брой порции, разпределено равномерно между плодове, зеленчуци, червено и бяло месо, риба, яйца, млечни продукти – на дневна и на седмична база. Около 30 лесни и практични рецепти от този южноиталиански район допълват картината на правилното, вкусно и природосъобразно хранене.

Но, за да бъдете щастливи дълголетници, съществуват и социологически, религиозни, исторически, психологически и митични елементи. В тази книга Лучано Пинятаро – еногастроном, роден и израснал в Чиленто, заедно с проф. Джанкарло Векио – световнопризнат патолог и почитател на Чиленто, стигат до разковничето на това изненадващо дълголетие.

Тръгвайки от древната мъдрост на местните хора,  обичаите и традициите им, те ни предоставят този своеобразен наръчник за всекидневието. Пет практични съвета,  които отиват отвъд храненето – от преоткриването на духовността и ритуалите за овладяване на стреса до важността на ходенето и споделеността, отдалечаването от социалните мрежи и тревожността, която трови дните ни. И всичко това, за да осъзнаем значението на принципа „лека-полека“, да забавим темпото и да постигнем по-дълъг и щастлив живот. 

С какво да започнем?

С ежедневна споделена разходка, която да стане традиция, предлагат авторите. А също и с храна, подправка или каквото и да е, засадено от собствените ни ръце и предназначено за лична употреба. Времето е подходящо и за двата съвета – идва пролет!

Рецепта: ХАМСИЯ И КАРТОФИ

Хамсията е основната риба в кухнята на Чиленто, а значи и от средиземноморската диета. Купува се на добра цена в големи количества както в крайбрежните градчета, така и във вътрешните райони.

Да, това е най-използваната риба. Хората в Чиленто са измислили хиляди начини да консумират тази риба, като компенсират липсата на разнообразие при рибите с изобретателност – хамсията се предлага като добавка към първото ястие, например със спагети, със зеленчуци, но също така пълнени с кашкавали и сирена.

Продукти за четири човека:

400 грама хамсия

300 гр картофи

5 лъжици зехтин

3 малки глави лук

1 връзка резене

Сол и пипер

В тиган запържете лука, нарязан заедно с резенето до златист цвят. Добавете картофите, нарязани на малки парченца и долейте вода, която да ги покрие. Посолете на вкус. Преди да бъдат съвсем готови, поставете отгоре хамсията и оставете да поври още пет минути. Гарнирайте на вкус с прясна нарязана чушка.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3504 0

Свързани новини

Водещи новини